Gündem Polis Özel Harekât yeniden dağlara çıkıyor

Polis Özel Harekât yeniden dağlara çıkıyor

Paylaş
Polis Özel Harekât yeniden dağlara çıkıyor

28 Şubat'la birlikte kırsaldaki operasyonlardan el çektirilerek pasifize edilen Polis Özel Harekat timleri yeniden sahaya iniyor

28 Şubat dönemiyle birlikte kırsaldaki operasyonlardan el çektirilerek pasifize edilen Polis Özel Harekat timleri, yeniden sahaya iniyor.

Zaman gazetesinin haberine göre; 2010'un ilk yarısında sayısı 6 bin 500'i bulan polis özel timleri şehrin dışına çıkarak, kırsalda askerle birlikte terör örgütüne dönük operasyonlara katılacak. İçişleri Bakanlığı, PKK'nın korkulu rüyası özel timlerin sayısını yıl sonuna kadar daha da artırmayı hedefliyor.

Milli Güvenlik Kurulu, son günlerde artan terör olaylarının gölgesinde 24 Haziran'da İstanbul'da toplanacak. Milli Güvenlik Kurulu toplantısında terör olaylarına karşı alınacak güvenlik önlemleri masaya yatırılacak. Toplantıda Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı Özel Harekat timlerinin daha aktif hale getirilmesinin de ele alınacağı öğrenildi.

Terörle mücadelede güvenlik birimlerinin güçlerinin topyekün kullanılması kararı kapsamında, Özel Harekat timlerinin yeniden şehir dışında 'yüksek riskli operasyonlarda görev alacak' şekilde görevlendirmesi konusunun MGK'nın gündeminde ele alınması bekleniyor. Şehir dışında görev yapacak Özel Harekat timlerinin askere mi yoksa sivil unsurlara mı bağlı görev yapacağı yine MGK'da karara bağlanacak.



Emniyet Genel Müdürlüğü'nden geçtiğimiz günlerde özel bir ekip Hakkari, Şırnak ve Diyarbakır illerinde incelemelerde bulunmuştu. Terörden sorumlu Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Osman Çapalı başkanlığındaki heyette Terörle Mücadele ve İstihbarat Daire başkanları ile Özel Harekat Daire Başkanı Cemil Yurtsever de bulunmuştu. Cemil Yurtsever'in özel ekibe alınması özel harekatın Özel Harekat timlerinin yeniden şehir dışında operasyonlara katılacağının işaretlerini vermişti.

Emniyet Genel Müdürlüğü de 2010 yılından itibaren Özel Harekat timlerini güçlendirme kararı aldı. Emniyet mart ve haziran döneminde Özel Harekat'a bin polis alımı yapılmasını planladı. Emniyet Özel Harekat Daire Başkanlığı 29 Mart 2010'da açılan 38. dönem kursa 600 özel timci aldı. 28 Haziran'da açılacak 39. dönem kursa ise 400 özel timcinin alınmasını planladı. Böylelikle Özel Harekat timlerinin mevcudunun 5 bin 450'den 6 bin 450'e yükseltilmesi planlandı. Özel Harekat Daire Başkanlığı'nda yeni bir yapılanmaya gidildi. Daire Baş-kanlığı'ndaki şube müdürlüklerinin sayısı 4'ten 10'a yükseltilerek branşlara önem verildi. Özel Harekat yönetmeliğinde yapılan değişiklik sonrası Özel Harekat kursuna alınan amirlerin yaşı 33'ten 30, polis memurlarının yaşı ise 30'dan 28'e indirildi. Yeni konsept kapsamında Operasyon Şubesi beşe bölündü. 1., 2., 3., 4. ve 5'inci Taktik Operasyon Şube Müdürlüğü ile Ar-Ge Şube Müdürlüğü kuruldu. Ar-Ge Şubesi'yle, Özel Harekat'ın çağın yeniliklerini yakından takip etmesi planlandı.

PROFESYONEL ORDU MGK'NIN GÜNDEMİNDE

Komando tugaylarının profesyonelleşmesi kararı da yarın yapılacak MGK'nın gündemine alınacak. Bu kararın bir an önce uygulamaya konulmasının MGK'da gündeme gelmesi bekleniyor. Irak'ın kuzeyindeki bölgeden Türkiye'ye sızan terör örgütü unsurlarının bu sızmalarını da en aza indirmek için 'üçlü mekanizmanın' etkinleştirilmesi ve somut adımlar atılması da MGK'da ele alınması beklenen unsurlardan.

Bu arada önceki gün yapılan güvenlik zirvesinde anlık istihbaratın değerlendirilmesinde ABD ve Kuzey Irak'tan gelen istihbaratların gözden geçirilmesi benimsendi. 2 saatte bir gelen anlık görüntülü istihbaratın 45 dakikaya çekildiği belirtilirken, bu istihbaratın filtrelenmemesi istenecek. İstihbaratta MİT'in daha fazla devreye sokulması da alınan kararlar arasında. İsrail'den alınan Heron'lar etkin bir şekilde kullanılacak. Heron'lara önümüzdeki günlerde 4 adet daha eklenecek. Böylelikle Heron'ların sayısı 10'u bulacak.

(Zaman)

3