Gündem Polisten ses analizli operasyon

Polisten ses analizli operasyon

Paylaş
Polisten ses analizli operasyon

İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, Tatlıses'e silahlı saldırının şifrelerini çözmek için ileri teknoloji gerektiren 'ses analizi' tekniğini kullandı

İbrahim Tatlıses’e düzenlenen silahlı saldırı sonrası hasmı Abdullah Uçmak ve adamlarının yakalanmasının perde arkasında polisin müthiş yöntemler kullandığı ortaya çıktı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri Tatlıses’e düzenlenen silahlı saldırının şifrelerini çözmek için ileri teknoloji gerektiren ses analizi tekniğini kullandı. Çalışmalara Adli Tıp Kurumu ve Kriminal Şube Müdürlüğü de destek verdi.

Çalışmalar şöyle yürütüldü: Tatlıses saldırıya uğradıktan sonra İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın koordinesinde Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nde kurulan özel ekip, ünlü şarkıcının hasmı olan tüm isimleri emniyetin bilgi bankasından tek tek çıkararak incelemeye aldı.

25 şüpheli için mahkemeden teknik takip kararı istendi. Mahkeme kararını alan polis, Uçmak’ın da aralarında bulunduğu şüphelileri dinlemeye aldı. Ancak Uçmak, telefon konuşmalarında olaya ilişkin açık vermedi.

CSI TEKNİKLERİ

Bu kez organize polisi CSI (Crime Scene Investigation-Olay Yeri İnceleme) tekniklerini devreye soktu. Şüphelilerin ses kayıtları özel cihazlarla incelemeye alındı.

Adli Tıp uzmanları ve kriminal polisin de katıldığı incelemelerde, Uçmak ve 2 adamının ses analizlerinin olağan konuşmalar dışında tempolu olduğu, ses yüksekliği değişimi ve ses titreşimlerinin günlük konuşmalardan farklı değerler verdiği tespit edildi.

Bu arada analizde, tetikçi olduğu ileri sürülen ve ismi açıklanmayan kişinin konuşmalarının, diğer 2 şüpheliye göre daha heyecanlı ve stresli olduğu da saptandı.

ADLİ TIP, POLİSİ DOĞRULADI

Saldırının ardından yaklaşık 12 saat süren incelemeler, “Çok acil” başlıklı yazışmayla İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Polis, söz konusu ses analizi değerlerinin ikinci kez incelemeye alınarak rapor düzenlenmesini talep etti.

Adli Tıp’ta yapılan incelemenin ardından emniyete gönderilen raporda, şüphelilerin ses analizlerinin günlük konuşmalara göre farklılık gösterdiği belirtilerek, polislerin bulguları doğrulandı.

Böylece saldırganların yakalanması için hazırlanan delil dosyasına ses analizleri de eklenerek savcılığa sunuldu. Uçmak ve adamlarının takip edilmesi için gerekli tüm izinler alındı.