Dünya Polonya Devlet Başkanı'nı taşıyan uçak düştü

Polonya Devlet Başkanı'nı taşıyan uçak düştü

Paylaş
Polonya Devlet Başkanı'nı taşıyan uçak düştü

Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ve eşini taşıyan uçak, Rusya'nın Smolensk havalimanına yaklaşırken düştü. Rus yapımı Tu-154 tipi uçaktaki 96 kişiden kurtulan olmadı

Kaczynski ve beraberindeki heyet, Sovyetler Birliği liderlerinden Josef Stalin dönemindeki Rus ve Polonyalı kurbanlar için düzenlenen anma törenine katılmak için Smolensk kenti yakınlarındaki Katin’e gideceklerdi.

Uçakta daha önce 132 kişinin bulunduğu açıklanmıştı. Rusya Acil Durumlar Bakanlığından bir yetkili Rus haber ajansı RİA Novosti’ye yaptığı açıklamada, heyeti taşıyan uçakta 96 kişinin bulunduğunu belirterek, "Elimizdeki bilgilere göre uçakta 88’i heyet üyesi toplam 96 kişi bulunuyordu" dedi.

Rusya Savcılık Soruşturma Komitesi, olayın pilotaj hatasından kaynaklandığını düşündüklerini belirtirken, AFP’ye konuşan bir Rus yetkili, kulenin pilota aşırı sis yüzünden Moskova veya Minsk’e yönelmesini önerdiğini, ancak pilotun Smolensk’e inme konusunda ısrar ettiğini söyledi.

Düşen uçaktaki Polonya heyetinde Devlet Başkanı Kaczynkski ile eşi Maria’nın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Franciszek Gagor, Merkez Bankası Başkanı Slawir Skrzypek, Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrej Kremer, Polonya’nın sürgündeki son Devlet Başkanı Ryszard Kaczorowski, Ulusal Güvenlik Bölümü Başkanı Aleksander Szczyglo, Devlet Başkan Yardımcıları Pawel Wypch, Mariusz Handzlik, Parlamento Başkan Yardımcısı Jerzego Szmajdzinski, İkinci Dünya Savaşı Anıtları’nın korunmasından sorumlu Bakan Andrej Przewoznik, milletvekilleri Przemyslaw Gosiewski, Zbigniew Wassermann, Grzegorz Dolniak, Sivil haklar Komiseri Janusz Kochanowski ve Başpiskopos Tadeusz Ploski ile Katin katliamında hayatını kaybedenlerin yakınlarının bulunduğu açıklandı.

Yolcu sayısıyla ilgili Rus ve Polonyalı makamlar arasında ortak bir rakam verilmezken, Polonya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Piotr Paszkowski yaptığı açıklamada, yolcu listesinde 89 kişinin bulunduğunu, ancak yolculardan birinin uçağa binmediğini belirterek, "Bu trajedinin gelecekte bizim açımızdan ne anlama geleceğini hala anlamış değiliz. Polonya’da böyle bir şey hiç olmadı" dedi.

Rus haber ajansları, düşen uçağın alev alan enkazıyla ilgili görüntüleri yayımlarken, Smolensk Bölge Valisi Sergey Anufriye, kazadan kurtulan olmadığını belirterek, "Polonya Devlet Başkanlığı uçağı iniş sırasında pisti tutturamamış. İlk bulgulara göre uçak ağaçların tepesine çarptıktan sonra düşmüş" dedi.

"20 YILLIK UÇAĞIN DEĞİŞTİRİLEMEMESİ KAYNAK YETERSİZLİĞİNDEN"

Polonya Devlet Başkanlığına ait Tupolev 154 tipi uçağın 20 yaşında olduğu ve Polonyalı yetkililerin uzun süredir devlet liderlerini taşıyan uçakların yenilenmesini tartıştığı, ancak yeterli bütçe olmamasından dolayı bu konunun askıya alındığı belirtiliyor.

Havacılık Güvenlik Ağı verilerine göre, şu ana kadar, 6’sı son 5 yılda olmak üzere 66 Tu-154 tipi uçak düştü. Rus Havayolları Aeroflot, eskidikleri gerekçesiyle Tu-154 tipi uçakları kullanımdan çekmişti.

Katin Katliamını hatırlayalım... 2.sayfada...

KATİN KATLİAMI

Sovyetler Birliği liderlerinden Josef Stalin’nin 5 Mart 1940’ta KGB’nin selefi olan gizli servis NKVD’ye, Kızılordu tarafından esir alınan 22 bin savaş esirini öldürmeleri için emir vermişti.

Rusya’nın Belarus sınırı bölgesinde bulunan Smolensk kentine yakın Katin ormanındaki 3 ayrı toplama kampında tutulan doktor, avukat, öğretim üyesi, mühendis, polis ve rahip yedek subaylarından oluşan Polonyalı 22 bin savaş esiri katledilmişti.

Stalin’in verdiği belirtilen emrin uygulanması 1940 yılı Haziran ayı başında sona ermiş, Polonya halkının en eğitimli ve üretken kesimini oluşturduğu belirtilen 22 bin savaş esiri kafalarından vurulduktan sonra toplu mezarlara gömülmüştü.

Katliamın sorumluluğu önce Hitler’e yüklenmiş, ancak olayın sorumlusunun Stalin olduğu ortaya çıkarılmıştı.

SSCB’nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov ile SSCB’nin 26 Aralık 1991’de dağılmasından sonra ortaya çıkan Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Boris Yeltsin, Katin’de kısmi sorumluluğu kabul etmişlerdi.

Rusya’nın 22 bin Polonyalı askerin Stalin tarafından Katin ormanındaki 3 toplama kampında öldürülmesinden dolayı resmen özür dilemesinin ardından iki ülke ilişkileri son dönemde düzelmeye başlamıştı.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin bu hafta başında Katin ormanı yakınlarında düzenlenen anma törenine katılarak, jest yapmıştı.

Bu hafta başında Katin’de yapılan anma törenine Polonya Başbakanı Donald Tusk ile birlikte katılan Putin, törende yaptığı konuşmada, "Polonya ile Rusya arasında tarihin aydınlatılması için uzmanlar düzeyinde yol açılmıştır" ifadesini kullanmıştı.

Tusk da törende yaptığı konuşmada, "Burada öldürülenlerin gözyuvaları, enselerine sıkılmış kurşunlarla bize bakıyor. Tarihin büyük yalan yarasının uzlaşmayla aydınlatılması için bekliyorlar" ifadesini kullanmıştı.

Katin Ormanı töreninde Rus Ortodoks papazları, Katolik rahipler ve Müslüman imamlar dualar okumuştu. Rus Kanal-24 televizyonu, kazanın ardından Katin’deki anıtın önünde insanların ellerindeki Polonya bayraklarını sallayarak saygı duruşunda bulunduğu görüntülerine yer verdi.

2

Haberin Devamı