Siyaset 'Pranga dediği hukuk devleti'
Paylaş
'Pranga dediği hukuk devleti'

Erdoğan'a yanıt veren HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, “Başbakanın pranga dediği hukuk devleti” dedi

AĞIR SÖZLER

Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan önceki gün katıldığı TV programında “İnanın ayaklarımızda pranga var. Türkiye’de parlamentonun da yürütmenin de üzerinde bir yargı gücü var. Vali atıyorum geri iade ediyor aynı anda. 23 defa görevden aldığımız müdür, görevine iade ediliyor. İstediğim müdürü, valiyi atayamazsam nasıl icrai faaliyet yapacağım” demişti. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek dün CNN Türk’te canlı yayına katıldığı programda Erdoğan’a yanıt verdi.

‘CEZASI OLMALI’

Kadir Özbek, “Başbakan yapmak istediklerini fazla gizlemiyor. Bu bağlamda samimiyse çok kötü. Pranga dediği hukuk devleti. Bakanlarını kapı dışarı koyabileceğini de söyledi. Milletvekillerine ‘Söz ola kestire başı’ şeklinde bir ifadeyle yaklaştı” dedi. Kadir Özbek şöyle devam etti: Bunlar hukuk devletinde olabilecek şeyler değil. Bu açıdan bakarsak, işlemleri yargının denetiminden uzak görüp, istediğini yapabilme arzusu, ‘Benim’ şeklindeki sahiplenme arzusu, sınır tanımama arzusu şekli olarak görüyorum. İktidarlar yargıyı sevmezler. Üvey çocukları gibi görürler.

Haberin Devamı

‘İDEOLOJİMİZ BELLİ’

Kadir Özbek, Erdoğan’ın başta HSYK olmak üzere yüksek yargıya yönelik “İdeolojikler” sözleri için de “Elbette HSYK’nın, Türk yargısının ideolojik görüşü vardır. Bu görüş Anayasa’nın başlangıç bölümünde yazılı kurallardır. İdeolojimiz bu. Bunun dışında bir beklenti, duruş, taraf olma durumu varsa, bizi de karşı ideoloji olarak değerlendirmek mümkün” karşılığını verdi.

‘EVRAK KALEMİ DEĞiLİZ’

Ergenekon hâkim ve savcıları ile ilgili sıkıntının geçen yaz başladığını, bu isimler hakkında yüzlerce şikayet bulunduğunu belirten Kadir Özbek, şöyle devam etti: Şikayetleri bakanlığa gönderiyoruz. Ama işlem yapılmadı. Soğukluk oradan başladı. HSYK, Adalet Bakanlığı’nın evrak kalemi değildir. ‘Korsan kararname hazırlıyorlar’ dediler. Oysa yönetmeliğimizde gerekli görülen kişilerin kararnameye eklenmesi hükmü var.

MÜSTEŞARA SUÇ DUYURUSU

Kadir Özbek, Adalet Bakanlığı’nın unvanlı hakim ve savcılara ilişkin kararname taslağını geri çekmesi ve kurul toplantılarının terk edilmesi nedeniyle, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman hakkında Yargıtay’a suç duyurusunda bulunulduğunu da söyledi. Kadir Özbek, “Müsteşar hakkında tutanak düzenledik. Gündemdeki konuların karara bağlanması gerekirken, toplantı terk edildi. Sayın Bakan’a da hukuki sonuçları olacağını söyledik” diye konuştu.

Haberin Devamı