Ekonomi Prim affı olamayacak faiz 1 puan inecek

Prim affı olamayacak faiz 1 puan inecek

Paylaş
Prim affı olamayacak faiz 1 puan inecek

SGK Başkanı Emin Zararsız, prim borçlarına af getirilmesiyle ilgili olarak kesinlikle bir düzenleme yapılmayacağını söyledi

UMUTLARI SUYA DÜŞÜRDÜ

Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, prim affı bekleyenin umutlarını suya düşürdü. “Prim affı beklenmesin” diyen Zararsız, SGK’ya borcu olanların, 36 ay taksitlendirilmesi halinde sağlık hizmeti alabileceğini söyledi.

Zararsız, “17 af var ama sonuç yok. En son 2008’deki yapılandırmanın yarısı bozulmuş. 1 milyon 352 bin 512 kişi, 23.2 milyarlık borcu için başvurmuş. 14.6 milyarlık tahsilat beklenirken bu 7.5 milyarda kalmış. 7.1 milyar lira borcu olan kişiler başa dönmüş” dedi.

1 PUANLIK FAİZ İNDİRİMİ

Zararsız şöyle konuştu: “Prim borçlarına ilk üç ay yüzde 3, sonraki aylarda da iç borçlanma senedi faizi kadar faiz uygulanıyor. Şimdi yüzde 3’lük faiz yüzde 2’ye indirilecek. Prim borcu olanlar, 36 aya kadar taksitlendirebilir. Bunun için başvuranların sağlık karnesi ilk taksitte çalışıyor.

Haberin Devamı

Artık kamu kurumlarınca istenen ‘prim borcu yoktur’ yazısı yerine ‘prim borcu taksitlendirilmiştir’ gibi yazılar vereceğiz. Böylece bu kişiler Kredi Garanti Fonu ya da kamu ihalelerinden yararlanacak.”

GEÇMİŞ İÇİN ÖDEME OLAMAZ

İşçi, Memur ve Bağ-Kur Emeklileri Derneği Başkanı Hamdi Öz, emekli aylıklarındaki uçurumu yaratan yasanın Anayasa’ya aykırılığı iddiası ile dava açmıştı. Ankara 5’inci İş Mahkemesi olayı Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı.

Emin Zararsız, “Davada Anayasa Mahkemesi’nden intibak ödemesine ilişkin bir karar çıksa bile geçmişe dönük ödemede olmayacaktır. 2.2 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Maliyeti 8.2 milyar TL. Mahkeme kararına göre düzenleme yapacağız. Ancak geçmişe yönelik maaş alınması mümkün olmaz” dedi.