Ekrem Sarısu Prim ödenmezse giriş baslangıç sayılmaz
HABERİ PAYLAŞ

Prim ödenmezse giriş baslangıç sayılmaz

Haberin Devamı

Emekli olduğunuz için SSK’dan yetim aylığı alamazsınız

Soru: 56 yaşında SSK emeklisiyim. Türkiye’de yaşıyorum ama Almanya’dan, vefat eden eşim üzerinden dul maaşı da alıyorum. Benim SSK emeklisi rahmetli babamdan maaş alma hakkım var mı? Şu an annem babamdan dul maaşı alıyor. Babamdan ben de aylık alabilir miyim? ● F. M.

Cevap:
SSK, emekli kız çocuklarına ana veya babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Emekli olduğunuz için babanızdan dolayı SSK’dan yetim aylığı alamazsınız.

Askerliğiniz başlangıçtan önceyse bir yıl erken emekli olmanız mümkün

Soru: 10 Ocak 1975 doğumluyum. Sigortalı işe başlama tarihim 5 Eylül 1996 olup, toplam 4830 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olurum? ● Sami KAYA

Cevap:
Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. 995 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5925 güne tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız 10 Ocak 2031’de emekli olabilirsiniz. Askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz.

Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız, 285 günü borçlanmanız ve borçlanmadan ayrıca 635 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5750 güne tamamlamanız şartıyla, 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün.

Prim ödenmezse giriş baslangıç sayılmaz


Soru: 26 Ocak 1968 doğuluyum. SSK başlangıç tarihim SSK kartımda 9 Mayıs 1991, fakat e-devlet SGK dökümümde 9 Eylül 1991 görünüyor. 23 Mart 1991 askerlik bitiş tarihim. 7459 gün prim ödemem var. Askerliğimin kaç gününü borçlanmam gerekir ve ne zaman emekli olabilirim? ● Hasan KÖKSAL

Cevap:
Sigorta başlangıç tarihi kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına ilk defa prim ödenen gündür. Sorunuzdan sigorta girişinizin 9 Mayıs 1991’de yapılmasına karşın, adınıza ilk defa 9 Eylül 1991’de prim ödediği anlaşılıyor. Emeklilik şartlarınız 9 Eylül 1991 tarihine göre belirlenecek.

Askerliğinizin 140 gününü borçlanmanız halinde, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 52 yaşınızı dolduracağınız 26 Ocak 2020’de emekli olabilirsiniz.

SSK ve Bağkur primlerinizi birleştirerek emekli olacaksınız

Soru: 1983 doğumluyum. İsteğe bağlı Bağkur primi ödüyorum. Şimdi işsizim. Bir yerde işe başlarsam şirket benim için Bağkur mu yoksa SSK primi mi ödeyecek? Geçmişe dayalı ödediğim Bağkur primleri emekli olmamı etkiler mi? Ne zaman emekli olabilirim? ● Erdal ÖZÇELİK

Cevap:
Çalışacağınız işyeri sizin için SSK’ya prim ödeyecek. İleride Bağkur ve SSK primleriniz birleştirilecek. Sonrasında aranan sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartlarını birlikte sağlayacağınız tarihte emekli olacaksınız. Emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi ve prim ödeme gün sayısı belirliyor. Bağkur ve askerlik başlangıç tarihlerinizi (gün, ay, yıl olarak) ve askerlik sürenizi bildirmeniz halinde hangi şartlarda emekli olabileceğinizi hesaplayabiliriz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder