Gündem Prof. Dr. Turan Yazgan son yolculuğa uğurlandı

Prof. Dr. Turan Yazgan son yolculuğa uğurlandı

Paylaş
Prof. Dr. Turan Yazgan son yolculuğa uğurlandı

Yazgan için İstanbul Üniversitesi ile Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'nda tören düzenlendi

Kanser hastalığı nedeniyle iki gün önce vefat eden Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı kurucusu Prof. Dr. Turan Yazgan (74) için İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve vakıfta tören düzenlendi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Yazgan için ilk tören, İÜ Rektörlük Binası’nda gerçekleştirildi. Yazgan’ın eşi Gülen, çocukları Korhan, Karahan ve Közhan Yazgan ile sevenleri ve akademisyenlerin katıldığı törende konuşan Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet, sadece Türk dünyasının değil, İstanbul Üniversitesi’nin de ismi ve ülküsüyle hep aynı yönde giden bir büyüğünü kaybettiğini söyledi.

Turan Yazgan’ın hizmetlerinin devamının herkesin üzerine vazife olması gerektiğini ifade eden Söylet, "Allah ondan razı olsun. Mekanı cennet olsun" dedi.

Edebi hayat için bu dünyada bir şeyler yapılması gerektiğine yürekten inandıklarını anlatan Söylet, Turan Yazgan’ın, ömrüne bir çok eser sığdırdığını, bir çok kişinin hayal bile edemediklerini gerçekleştirerek dünyadan ayrıldığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Söylet, Yazgan’ın arkasında Türk dünyasına hizmet edecek bilim insanları bıraktığını ifade etti.

Kazakistan Çimkent Miras Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bolat Mirzaliyev, Turan Yazgan’ın durmadan, yorulmadan hep çalışır bir şekilde hayatını sürdürdüğünü belirterek "Yazgan, Türk dünyasını birleştirdi. Hocamız edebi evine gitti. Orada iyi olsun" dedi.

Kırgızistan Celalabad İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kantörü Şaripoviç Toktamamatov, Turan Yazgan’ın, Türk dünyasında olduğu gibi Kırgızistan’da çok önemli çalışmalar yaptığını anlatarak, Kırgızistan’dan Türk öğrencileri Türkiye’ye getirerek okumalarına yardımcı olduğunu anlattı.
Toktamamatov, yakınlarına başsağlığı dileyerek, "Turan Yazgan hocamızın hakka yürümesiyle onun açtığı bu kapı kapanmayacaktır. Onun yetiştirdiği öğrenci ve hocalarla bu yolda çalışmalarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.

Azerbaycan Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Abidoğlu, çok üzüntülü olduğunu belirterek, "Hayatta insanlar iki şekilde yaşar. Birincileri kendileri için ikincileri ise milletleri için yaşıyor, mektepler açıyor. Bu insanlar, diğerlerinin gönüllerine adeta heykel dikiyor. Turan hocamızda bunlardan biriydi" ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Turan Yazgan’ın, Türk dünyası gençlerine çok önem verdiğini ifade eden Abidoğlu, Yazgan’ın hayatının tüm gençlere örnek olması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

-"O, bir çınar ağacıydı"-

Azerbaycan Milletvekili şair Sabır Rüstemhanlı, Turan Yazgan’ın, Türk dünyası sevdalısı bir akademisyen olduğunu belirterek, "Son yıllarında çok çileler çekti. Türk dünyası bıraktığı vakfa yardım etmeli. O, bir çınar ağacıydı. O bu millet için fikir üreten bir insandı" değerlendirmesinde bulundu.
Rüstemhanlı, Prof. Dr. Turan Yazgan’ın, Türk dünyasında fikirleriyle yaşayacağını kaydetti.

Kırım Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırıkoğlu, Türk dünyasının büyük bir insanını kaybettiğini belirterek, dostluklarının Yazgan’ın 1980’de kurduğu vakıfla başladığını, Turan Yazgan’ın, 25-30 kişinin yapacağı çalışmaları tek başına yaptığını, Türk dünyası çocuklarını okuttuğunu anlattı.
Prof. Dr. Turan Yazgan’ın naaşı, buradaki törenin ardından cenaze aracına konularak, Fatih’teki Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’na getirildi. Bu sırada cenaze aracının arkasından Türk cumhuriyetlerine ait bayraklar taşındı.

Haberin Devamı

Vakıfta düzenlenen törende ise Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından dostları, Prof. Dr. Turan Yazgan ile ilgili anılarını anlattı.

Vakıftaki törenin ardından Prof. Dr. Turan Yazgan’ın cenazesi, ikindi vakti kılınacak cenaze namazı için Fatih Camisi’ne götürüldü.

-Turan Yazgan kimdir?-

Isparta’nın Eğirdir ilçesinde 1938 yılında doğan Turan Yazgan, ilk ve orta öğreniminin ardından 1959 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu.

İmar ve İskan Bakanlığı Bölge Planlama Daire Başkanlığı’nda "İktisadi Araştırmacı" ve "Bölge Plancısı" unvanlarıyla beş yıl görev yapan Yazgan, 1963 yılında İtalya’ya, Güney İtalya Bölge Planlaması konusunda staj yapmak üzere gitti.

Yazgan, 1966 yılında İktisat Fakültesi’ne asistan olarak girdi. "Şehirleşme Açısından Türkiye’de İş Gücünün Demografik ve Sosyo-Ekonomik Bünyesi" adlı tezle doktorasını tamamlayan Yazgan, 1971 yılında "Gelir Dağılımı Açısından Sosyal Güvenlik" konulu teziyle doçent oldu.

Haberin Devamı

Turan Yazgan, 1977 ve 1978 yıllarında Güneydoğu Anadolu Bölgesi Planının Genel Koordinatörlüğü görevini üstlendi. Bölgede yapılan araştırmaları müteakip ortaya çıkan yedi ciltlik Güneydoğu Anadolu Gelişme Planı’nı, Başbakanlık Tarım ve Toprak Reformu Müsteşarlığı’na sundu. İktisat Fakültesi’nde 1979 yılında profesör olan Yazgan, üniversite senato üyeliği, üniversite yönetim kurulu üyeliği ve anabilim dalı başkanlığı yaptı.

Prof. Dr. Turan Yazgan, 2000 yılında istifa ederek üniversiteden emekliye ayrıldı. Prof. Dr. Turan Yazgan, 1980 yılında kurduğu Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın genel başkanlığını yürütüyordu. Evli olan Turan Yazgan, üç çocuk babasıydı.