Yaşam Prof. Dr. Yümni Sezen: Osmanlı ile Türkiye'yi kıyaslamak mantıksız

Prof. Dr. Yümni Sezen: Osmanlı ile Türkiye'yi kıyaslamak mantıksız

Paylaş
Prof. Dr. Yümni Sezen: Osmanlı ile Türkiye'yi kıyaslamak mantıksız

Ünlü akademisyen ve yazar Prof. Dr. Yümni Sezen, İstanbul Aydın Üniversitesi'nde verdiği konferansta, son zamanlarda yükselen Osmanlı hayranlığını değerlendirdi. Prof. Dr. Yümni Sezen, “Sosyolojide geriye dönüş yoktur. Osmanlı ile Türkiye’yi kıyaslamak mantıklı değildir. Bu yüzden de Osmanlıyı diriltme hülyaları beyhudedir” dedi

Daha çok din sosyolojisi, toplum ve kültür konularında yaptığı çalışmalarla tanınan, “Dinlerarası Diyalog İhaneti” kitabının yazarı, ünlü akademisyen ve araştırmacı Prof. Dr. Yümni Sezen, İstanbul Aydın Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nün düzenlediği bir konferansa konuk oldu.

Konferansta Ziya Gökalp ve Niyazi Berkes’in çalışmalarından hareketle Türklük, Osmanlılık ve Doğu kültürü üzerine bir konuşma yapan Prof. Dr. Yümni Sezen, “Son zamanlarda bir Osmanlı hayranlığı, Osmanlıyı diriltme hülyası ağırlık kazanıyor. Oysa sosyolojide geriye gitmek, nehri tersine akıtmak mümkün değildir. Dolayısıyla da Osmanlı’yı yeniden diriltmek hayalden öteye geçemez” dedi.


GÖKALP’İN MİLLET TANIMI NASILDI?


Osmanlı devlet yönetiminin, sosyal bilimler tarafından ortaya konan monarşi, teokrasi veya demokrasi gibi tanımlardan hiçbirine uymadığını ifade eden Prof. Dr. Yümni Sezen, “Osmanlı Devleti, kendine özgü, geleneksel bir de spotik idare biçimine sahipti. Dini kutsallığının yanında birtakım siyasi kutsalları da vardı. Ancak zaman zaman örneğin 'devletin bekası için kardeş katline cevaz' meselesinde olduğu gibi siyasi kutsal uğruna, dini kutsaldan vazgeçebilen bir yapısı da vardı. Zira ne İslam’da ne de eski Türk kültüründe sabit görülmeyen bir suçun cezası olamaz” diye konuştu.


Ziya Gökalp’in “millet ”tanımının “dilce, dince, ahlakça ve estetikçe müşterek olan sosyal bir zümre” şeklinde olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yümni Sezen, “Osmanlı ise ne Türk ne Arap ne de Farisi olmayıp neslin geleneklerinden sıyrılmış, her türlü sosyal içtihat ve harekete uymuş yeni bir milletti.


'OSMANLI ESKİ TÜRK KÜLTÜRÜNÜ ÖZÜMSEMEDİ'


Ayrıca Osmanlı da kendi geçmişini oluşturan Selçuklu ve kadim Türk kültürünün üzerinde durmadı. Bir anlamda geçmişini inkâr etti. Oysa geçmişi inkâr ederek gelecek kurulamaz. Osmanlı eski Türk kültürünü özümsemedi. Zaten özümsemeye çalışsa da başarılı olamazdı çünkü Turan benzeri bir ülküsü yoktu” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı