Ekonomi Program gerçekçi ama IMF'siz toparlanma zor

Program gerçekçi ama IMF'siz toparlanma zor

Paylaş
Program gerçekçi ama IMF'siz toparlanma zor

Orta Vadeli Program'ın gerçekçi olduğunu bildiren danışmanlık firması Deloitte, kalıcı ve sağlıklı büyüme ortamına geçebilmek için IMF ile kredi içeren bir anlaşmanın önemini vurguladı

KÜRESEL KOŞULLARA DİKKAT

Haberin Devamı

Uluslararası danışmanlık firması Deloitte, ‘Ekonomik Görünüm 2009-Üçüncü Çeyrek’ raporunda, eylülde açıklanan Orta Vadeli Program’ı değerlendirdi. Deloitte Türkiye Ekonomi Danışmanı Murat Üçer’in imzasını taşıyan raporda, programın 2010’da yüzde 3.5, 2012’de yüzde 5 büyüme öngören hedeflerinin gerçekçi olduğu vurgulandı. Raporda, yüksek büyümenin yakalanması için küresel koşulların dikkatli değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

GÜVEN TESİSİ ZOR OLACAK

Raporda, “Gelecek yıl yüzde 3.5’luk büyüme ulaşılabilir görünse de sağlıklı ve kalıcı bir büyüme için mali disiplin ile reformlara devamın ve IMF ile yapılacak, yeterli miktarda kredi içeren bir anlaşmanın önemli olduğu şeklindeki görüş sürüyor” denildi. Raporda, Türkiye ekonomisinin IMF’siz yola devam etmesinin mümkün olduğu, ancak IMF’siz senaryoda hükümetin mali disiplini koruyarak güven tesis etmekte zorlanabileceği vurgulandı.

Haberin Devamı

FİNANSMAN İÇİN GEREKLİ

Raporda ayrıca, IMF’siz senaryoda, özel sektörün yatırımlar için istikrarlı dış finansman bulmakta zorlanabileceği vurgulanarak, “Böyle bir durumda bankacılık sektörünün derinliği hem kamu hem özel sektörün finansman ihtiyacını karşılamaya yetmeyeceğinden büyüme arzulanan düzeylerde olmayabilir” endişesi dile getirildi. Deloitte Türkiye Ortağı Hüseyin Gürer, “IMF programının Türkiye’ye önemli bir fayda getireceği görüşümüzü koruyoruz” dedi.

İHTİYAÇ 90 MİLYAR DOLAR

2010 için cari açık tahmininin 18 milyar dolar olduğu anımsatılan raporda, ‘dış finansmanın IMF’siz zor olduğu’ ifade edilerek şöyle denildi: “En az 20 milyar dolayında bir cari açık varsayımı, 40 milyar dolar orta ve uzun vadeli, 30 milyar dolar kısa vadeli borcu da içeren 90 milyar dolarlık bir finansman ihtiyacını gündeme getiriyor. IMF’siz senaryoda böyle bir tablo, şu anda yüksek seyreden risk iştahına rağmen Türkiye’de özelinde sıkıntıya yol açabilir.”