Beden Sağlığı Prostat her erkekte şikayete yol açmaz

Prostat her erkekte şikayete yol açmaz

Paylaş
Prostat her erkekte şikayete yol açmaz

Prostat ile ilgili doğru bilgilere sahip olmak hem hastalığın önlenebilmesinde hem de erken tanısında son derece önemli

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Binbay anlattı:

İyi huylu prostat büyümesi nedir?

Prostat, idrar torbasının çıkışında yer alan 18-20 gramlık bir salgı bezidir. En önemli görevi üremeyle ilgilidir. İçinden idrar kanalı geçer. Prostat bezi büyüyüp idrar kanalına bası yaparsa işemeyle ilgili şikayetler ortaya çıkar.

Her erkekte büyür mü?

Evet ama her hastada şikayet oluşturmayabilir. Prostat büyümesi farklı şekillerdedir. Örneğin bazı erkeklerde prostat dışarı doğru büyüyerek idrar kanalını sıkıştırmaz. Bu durumda idrar sorunları ortaya çıkmaz.

Yaş gruplarına göre büyüme nasıldır?

Ergenliğin erken döneminde 2 katına çıkar. 30’lu yaşlarda tekrar büyümeye başlar ve büyüme yaşamın sonuna kadar sürer. 50 yaşın üzerindeki erkeklerin yarısında prostat büyümesi görülür. 60 yaş sonrası bu oran yüzde 65’e çıkar. 80’den sonra oran yüzde 90’ı geçer.

Prostat neden büyür?

Tam olarak bilinmiyor. Erkeklik hormonu (testosteron) ve östrojenin bu büyüme üzerine ciddi bir rolü bulunduğu düşünülüyor.

Haberin Devamı

CİDDİYE ALMANIZ GEREKEN 7 İŞARET

✔ Sık tuvalete gitme,
✔ Geceleri idrar yapmak için kalkma,
✔ Bir anda tuvalet ihtiyacı hissedip hızla tuvalete koşma,
✔ Bazen idrar kaçırma,
✔ Çatallı işeme, idrar yaparken damlama,
✔ Kesik kesik işeme,
✔ İdrara çıkılmasına rağmen idrar varmış hissi

TEHLİKELİ MİDİR?

Tedavi almayan hastalarda idrar torbası kaslarında erime meydana gelir. İdrar torbası içindeki yüksek basınç zamanla böbrekleri bozmaya başlar. Bu aşamadan sonra tedavi alınsa bile idrar torbası ve böbrek fonksiyonları çoğu kez eski haline dönmez.

MUAYENEDEN ÇEKİNMEYİN

Prostat büyümesi için önce hasta muayene edilir. Hastaların çekinmesine gerek yok, muayene çok kolaydır. Daha sonra kanve idrar tahlilleri, ultrasonografi, idrar akım testi gibi yöntemlere geçilir. Büyümenin derecesi ve yarattığı şikayetlere göre tedavi planı hazırlanır.

YARIN: İlaç tedavisi hakkında merak ettikleriniz

Haberin Devamı