Beden Sağlığı Prostat için her hastaya farklı tedavi

Prostat için her hastaya farklı tedavi

Paylaş
Prostat için her hastaya farklı tedavi

Prostat hastalığı ile ilgili sıkıntılar yaşayanların aklına gelen soruların başında  tedavi şekilleri geliyor. Peki prostat nasıl tedavi ediliyor?

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Binbay anlattı:

Prostat ameliyatları hangi yöntemlerle yapılır?

Ameliyatlar ikiye ayrılabilir: Bir, idrar yolundan girilip prostatın içeriden kesildiği ameliyatlar. İki, karından girilerek yapılan ameliyatlar. ■ İdrar kanalından yapılanlardan başlayalım...

● En bilineni TUR işlemidir. Bu ameliyatta ucunda elektrikli tel olan bir aletle prostatın büyüyen kısmı kesilerek çıkarılır. Klasik TUR ameliyatında kullanılan elektrik enerjisi, sertleşme fonksiyonları üzerinde yan etki oluşturabilir. Günümüzde TUR ameliyatlarında ‘bipolar’ veya ‘plazmakinetik’ denilen farklı enerjiler kullanılıyor.

● İdrar kanalından girilerek yapılan bir başka yöntem lazerdir. Prostat kesilerek değil lazerle buharlaştırılarak yok edilir.

● İdrar yolundan girilip prostatın portakal gibi soyulduğu ameliyat tekniği de var. Bu yöntemin tıbbi ismi ‘holmiyum enükleasyon’dır.

Karından girilerek yapılanlar nasıldır?

Bunlar açık, kapalı ve robot yardımıyla yapılabilen ameliyatlardır. Karından girilerek yapılan ameliyatlarda prostata ek olarak idrar torbası da kesilir. Kanama idrar kanalından girilerek yapılan ameliyatlara göre daha fazla olabilir. Bu yüzden bu tip ameliyatlar çok gerekmedikçe tercih edilmez.

Ameliyattan sonra ne tür sorunlar görülebilir?

Kanama prostat ameliyatından sonra görülen en sık komplikasyondur. Kanama ameliyat esnasında olursa prostat yeterli şekilde temizlenmeyebilir. Ameliyat sonrası olursa hasta tekrar ameliyat olmak zorunda kalabilir. Bunun dışında ameliyat sonrası nadiren idrar kanallarında darlık gelişebilir. Bu hem doktor hem de hasta için can sıkıcı bir komplikasyondur. İdrar kanalında darlık olmaması için mümkün olduğunca ince aletlerle çalışmak ve aletlerin bakımının tam olması önemli.

Ameliyat yöntemi nasıl seçilir?

● Bazı yöntemlerde prostatın boyutu çok önemli. Örneğin 80 grama kadar olan prostat birçok sistemle sorunsuz ameliyat edilebilir.

● Hasta ameliyat esnasında kan sulandırıcı kullanmak zorundaysa lazer tedavisi ön planda olur.

● Hasta anestezi alamıyorsa o zaman lokal anesteziyle yapılabilen ameliyatlar tercih edilmeli.

● Prostatla beraber idrar torbasındaki bir sorunun da tedavisi gerekliyse robotik cerrahiden yararlanmak başarılı sonuçlar sağlar.

Cinsel hayat etkilenir mi?

Hastanın sertleşmesi normalse ameliyat sonrasında yüzde 99 oranında sertleşme bozukluğu görülmez. Prostat ameliyatlarından sonra sıklıkla dışarıya atılan meni miktarında azalma olur. Çünkü prostat kazındığı için yumurtalıklardan dışarıya çıkan meninin bir kısmı idrar torbasına, bir kısmı dışarıya atılır. Bu durum çocuk düşünen yaşlı baba adayları için önem arz eder. Bunun dışında cinsel hayatı olu

YARIN: Prostat ameliyatı olanda kanser oluşur mu?

Haberin Devamı