Sağlık Prostat kanserine robotla tedavi!

Prostat kanserine robotla tedavi!

Paylaş
Prostat kanserine robotla tedavi!

Prostat kanserinin tedavisinde kullanılan robotik cerrahi sayesinde hastalar 1-2 gün içinde evine dönebiliyor

Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Tibet Erdoğru anlattı:

Haberin Devamı

Prostat kanseri tedavisindeki gelişmeler nelerdir?

Prof. Dr. Tibet Erdoğru: ‘Da Vinci robotik sistem’ ile robotik cerrahi 2001 yılından itibaren tüm dünyada çok yaygın kullanılmaya başlandı. Amerika’da bugün prostat kanseri ameliyatlarının yüzde 84’ü ‘da Vinci robotik teknik’ ile yapılıyor.

Üstünlükleri nelerdir?

Prof. Dr. Tibet Erdoğru: - Da Vinci robotik cerrahi sonrası hastaların yüzde 95’i, 1-2 gün hastanede kaldıktan sonra evlerine gidiyor. - Açık cerrahide yüzde 30-45 oranında hastaya kan verilmesi gerekirken, da Vinci ile ameliyatta hastaların sadece yüzde 1’i kan alma ihtiyacı duyar. - Hastanın ağrı kesici kullanım ihtiyacı çok azalır, ameliyat sonrası 4’üncü ya da 7’nci gün arasında sonda ihtiyaca ortadan kalkar, hastalar ameliyattan sonraki en geç 2’nci hafta içinde rutin iş yaşamlarına geri dönebilir. - Prostat kanserinin da Vinci robotla cerrahisi sonrası hastalar yüzde 96-98 oranında normal şekilde idrar tutabilir. Yüzde 80-90 oranında da ek tedavi almadan cinsel fonksiyonunu gerçekleştirebilir.

Haberin Devamı

Cinsel yaşama ne zaman dönülür?

Prof. Dr. Tibet Erdoğru: Bu, penise giden sinirlerleri korumakla ilgili. Kanserli doku prostatın içinde ve prostatın kapsülüne sirayet etmemişse penise giden damarları ve sinirleri korumak mümkün. Penise giden damar ve sinirler, prostatın hemen altındadır. İdrar kanalının hemen altından penise ulaşırlar. Bunlar incecik, soğan zarı gibi, katman katman zarlar içindedir. Zarları ayırarak sinirleri korumak ve kanserli prostatı çıkarmak gerekir. Sinirlerin korunması durumunda ereksiyon fonksiyonu devam eder. Sinirler korunmazsa cinsel yaşam ortadan kalkar.

Robot cerrahisi ile sinirler korunabilir mi?

Prof. Dr. Tibet Erdoğru: Sinirler, açık cerrahi ile de korunabilir. Eğer açık cerrahi uygulayan doktor kafasına madenciler gibi bir tepe ışığı takıp, 3.5-4.5 kat büyüten gözlük kullanarak prostatı bir ağ şeklinde saran ve penise giden sinirleri görerek koruması gerekir. Böyle yaparsa ancak sinir ağının zarar görmesini önleyebilir. Laparoskopik yani kapalı cerrahi doktora çıplak gözle değil, teleskop yardımıyla 10-20 kat büyüme sağlayabiliyor. İki tür laparoskopi yöntemi vardır: İlki, iki boyutlu görüntü altında yapılan klasik laparoskopi. Ameliyat, iki boyutlu görüntü altında gerçekleştirilir. İkincisi, da Vinci robot yardımıyla yapılan laparoskopi. Robot laparoskopinin bazı zorluklarını ortadan kaldırır. Üç boyutlu görüntü altında ameliyatı sağlanır. Kollar, vücudun içindeki robot kolları 7 açılı ve 540 derecede hareket edebilir. Çok ince kollara sahip olan bu cihazla o bölgedeki sinirler rahatlıkla korunabilir. En önemlisi robot kolların titreme etkisinin de olmamasıdır. Bu nitelikteki robot kolları ile 3 boyutlu iyi ve net görüntü altında ameliyat ile hata payı en aza iner.

Haberin Devamı