Beden Sağlığı Prostat tedavisinde gecikmeyin

Prostat tedavisinde gecikmeyin

Paylaş
Prostat tedavisinde gecikmeyin

Prostat tedavisinde gecikme yaşanması, hastalığın iyileşme sürecini sıkıntıya sokabiliyor. İşte prostat tedavisi ile ilgili bütün merak edilenler...

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Binbay anlattı:

Prostat nasıl tedavi edilir?

Üç başlıkta toplayabiliriz: Bir, yaşam tarzı değişiklikleriyle hastayı izleme. İki, ilaç tedavisi. Üç, ameliyat. Prostat, yaşla birlikte büyüyen bir organ, büyümeyi engellemek de mümkün değil. Fakat tedaviyle hastanın şikayetleri azaltılır, yaşam kalitesi yükseltilir.

Yaşam tarzında nasıl düzenlemeler yapılabilir?

Şu şekilde sıralayabiliriz:

● İdrar miktarınızı artıracak alkol ve kafein içeren içeceklerden uzak durun.

● Seyahat ettiğinizde tuvalete sık gitmekten şikayet ediyorsanız gündüz saatlerinde sıvı alımını kısıtlayın.

● İdrar söktürücü gibi işeme üzerine etkisi olan ilaçlar kullanılıyorsanız doktorunuzdan bu ilaçların kullanım zamanlarını düzenlemesini isteyin.

● Sık aralıklarla art arda 2 kez idrara çıkmak şikayetlerinizi azaltabilir.

● Kabızlığa karşı mutlaka önlem alın, beslenmenizi buna göre oluşturun.


Prostat her erkekte şikayete yol açmaz

İlaçlar ne zaman kullanılır?

Yaşam tarzı önlemleri yeterli gelmezse ilaca geçilir.

● En sık ‘alfa bloker’ adı verilen ilaç grubu kullanılır. Bunlar prostatın neden olduğu tıkanmayı hızlı şekilde rahatlatır. Son yıllarda bu gruptaki ilaçların yan etkileri az olan tipleri çıktı.

● Prostat büyüklüğü 35 gramın üzerinde olanlarda ‘5 alfa redüktaz inhibitörleri’ denen ilaçlar tercih edilir. Bunlar prostatın büyümesini durduran, boyut olarak küçülten ilaçlardır. Etkinliği 9 ay düzenli kullanıldıktan sonra başlar.

● Sık tuvalete giden, ‘aşırı aktif mesane’ tanısı konulanlarda tedaviye ‘anti-kolinerjik’ grubu ilaçlar eklenir.

● Son yıllarda sertleşme bozukluğunda etkili ‘fosfodiesteraz 5 inhibitörü’ grubu ilaçların işeme şikayetlerini iyileştirdiği kanıtlandı. Bu etki için ilacın düzenli kullanılması gerekiyor.

● Geceleri uykudan tuvalete gitmek için sık sık uyanan hastalar için de özel ilaçlar var.

Ameliyat ne zaman gerekli?

● İlaç tedavisine rağmen hastanın işeme şikayetleri devam ediyorsa,

● Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarıyla idrarda ciddi kanama görülüyorsa,

● Hastaya idrar yapamadığı için sonda takılmak durumunda kalınmışsa, ameliyat gerekliliğinden söz edilebilir. Bu şikayetlere rağmen ameliyat geciktirilirse mesane ve böbrek sorunları ortaya çıkar. Hasta böbrek yetmezliği sorunuyla karşı karşıya kalabilir.

Haberin Devamı

İLAÇ ETKİLEŞİMİNE DİKKAT EDİN

Prostat büyümesi için kullanılan ‘alfa bloker’ ilaçlarla sertleşmeyi sağlayan bazı ilaçlar beraber kullanılmamalı. İkisinin birlikte kullanılması ciddi tansiyon düşmelerine neden olabilir. Bazı antibiyotiklerin, epilepsi ilaçlarının, psikiyatride kullanılan bazı ilaçların prostat büyümesinde kullanılan ilaçlarla etkileşimi olabilir. Hastalar, iyi huylu prostat büyümesi için kullandıkları ilaçlar hakkında doktorunu mutlaka bilgilendirmeli.

YARIN: Ameliyatlar hakkında merak ettikleriniz