Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Prostatın hacmine göre
HABERİ PAYLAŞ

Prostatın hacmine göre

Prostat büyümesi ameliyatlarında önemli olan prostatın hacmidir. Çünkü prostatın hacmine göre operasyonun türü belirlenir. Eğer hastanın prostatının hacmi 80-100 gramsa green-light lazer tekniği uygulanabilir, hastanede kalış süresi de azalır

SORU: Varikosel ameliyatı olmalıymışım 25 yaşındayım. Size tetkiklerimi gönderiyorum. Doktorum bana sol tarafta varikosel bulunduğunu ve ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Ancak ben çok güvenemiyorum. Sonuçlara bakıp sizin de fikrinizi söylemenizi rica ediyorum.

Haberin Devamı

CEVAP: Varikoselde esas sorun testis içi mikrosirkülasyonun yani organ içindeki kan dolaşımının etkilenmesidir. Varikoseliniz hakkında yorum yapabilmem için güvendigim bir laboratuvarda tetkikinizi yaptırmam ve bizzat muayene etmem gerekli. Varikosel teşhisinde dopler ultrason anlamlı ve tek başına yeterli bir teşhis yöntemi değildir.

[[HAFTAYA]]

SORU: 4 yıldır çocuğumuz olmuyor 4 yıldır evliyim ve çocuğumuz olmuyor. Test sonucunda sperm sayısı 11 milyon 400 bin adet çıktı. Bu sayının gebeliğin olabilmesi için 20 milyondan az olmaması gerekiyor. Bu sayı ilaçlarla arttırılabilir mi?

CEVAP: Sperm sayısının ilaçlar ile artması sadece kandaki bazı hormonların uygun seviyelerde olduğu belirli hallerde mümkün olabilmektedir. Öncelikle bu tahlilleri yaptırmak ve bir üroloji uzmanının muayenesi sonucu bu ilaçları uygun dozlarda almak şartı ile fayda sağlanabilir. Bilinçsizce alınan ilaçlar hem sağlığınıza zarar verebilir, hem sperm sayılarını daha da düşürebilir hem de para ve vakit kaybına neden olur. Ayrıca sperm sayısını arttırmanın ilaç dışında başka yolları da vardır. Öncelikle bu konularla ilgilenen bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

SORU: Prostat ameliyatında yöntemler neler? 62 yaşındayım. Prostatım büyüdüğü için ameliyat olmak zorundaymışım. Acaba bu hastalıktaki ameliyat yöntemleri nelerdir?

CEVAP: Eğer prostatın hacmi çok büyük, yani 150-200 gram kadarsa en doğru tedavi açık ameliyattır. Bu ameliyattan sonra hasta 3-5 gün hastanede kalır. Ama büyüme 80-100 grama kadarsa kapalı ameliyatlardan yararlanılır. Kapalı ameliyatlardan biri greenlight lazer yöntemidir. Bu yöntemin avantajı hastanede kalış süresini kısaltması ve kanamanın çok az olmasıdır. Hastanede kalış süresi sadece 1 gündür. Bu yönteme alternatif kapalı ameliyat TUR ameliyatıdır. TUR yönteminin kullanıldığı hastalar 2-3 gün hastanede kalır. Cerrahinin uygun olmadığı hastalarda başka tedaviler de var. Örneğin idrar kanalına stent dediğimiz bazı cihazlar koyabiliyoruz.

Haberin Devamı

SORU: Özel bir hastane var mı? 40 yaşındayım, evliyim. Türkiye’de cinsel yolla bulaşan hastalıklar hastanesi veya bu hastalıkla ilgilinen tanı ve tedavi merkezi var mıdır? Nereye başvurmam gerekiyor?

CEVAP: Üniversitelerin üroloji kliniklerine, var ise androloji polikliniklerine veya dermatoloji kliniklerine başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder