Ekonomi Psikolojik baskı yapan yöneticiye tazminat

Psikolojik baskı yapan yöneticiye tazminat

Paylaş
Psikolojik baskı yapan  yöneticiye tazminat

İşyerinde psikolojik baskıya yani mobbinge maruz kalan kişiler artık şirketine değil direkt olarak baskı uygulayan yöneticisine dava açabilecek. Bu tür sorunlar arabucularla da çözülebilecek

Murat Gülderen / Posta

Çalıştığı iş yerinde üstü tarafından psikolojik baskıya (mobbing) uğrayan ve işinden ayrılan bir kişi olayı mahkemeye taşıyarak yöneticisine 40 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı. Yerel mahkeme bu konularda kişilere dava açılamayacağı gerekçesiyle davayı reddedince konu bir üst mahkemeye taşındı. Bölge Mahkemesi, yerel mahkemenin verdiği kararı bozarak, davacıyı haklı buldu.

KİŞİ ÖDEYECEK


Kararı yorumlayan Avukat Cevat Kazma, doğabilecek tazminatı da kişinin bağlı bulunduğu kurumun değil, mobbingi uygulayan kişinin ödeyeceğini belirtti. Cevat Kazma "Kuru dedi.


BANA SORMADAN HAMİLE KALMA!


Mobbing iddiası ile açılan dava sayılarında çok büyük artış yaşandığına dikkat çeken Cevat Kazma şunları söyledi: "Bu tür psikolojik baskılar kadın çalışanlara daha fazla yapılıyor. 'Bana sormadan nasıl hamile kalırsın? Nasıl evini taşırsın? Yıllık izinde neden telefonumu açmıyorsun? Bana sormadan nasıl yurtdışına çıkabilirsin?" gibi baskılar sıkça dava konusu haline geliyor."


KÜÇÜK DÜŞÜRÜYORLAR


Ayrıca diğer çalışanların yanında küçük düşürücü, iğneleyici söz ve hakaretlerin de sürekli mahkemeye taşındığını ifade eden Cevat Kazma, "Bu davranışlar uzun vadede çalışanda bıkkınlığa ve yılgınlığa sebebiyet verdiği gibi, depresyon ve psikolojik sorunlara da yol açıyor. Çalışan verimi düşüyor. Şirkete de zarar verilebiliyor" diye konuştu.

MEMURUN DURUMU


Avukat Cevat Kazma, bu gibi durumların kamu kurumlarında yaşanması halinde memurun da amirine kişisel kusur gerekçesiyle dava açabileceğine vurgu yaparak "Çalışanlar arasındaki anlaşmazlık ve uygulanan baskılar sonrası açılacak davalar şirketin imajını etkileyebilir. Bu sorunlar dava yoluna gitmeden, arabuluculuk sistemi ile de kolayca çözülebilir" sözlerinde bulundu.

Haberin Devamı