Yaşam Psikolojik olarak bağırsak sorunu yaşayanların dikkat etmesi gerekenler

Psikolojik olarak bağırsak sorunu yaşayanların dikkat etmesi gerekenler

Paylaş
Psikolojik olarak bağırsak sorunu yaşayanların dikkat etmesi gerekenler

Psikolojik olarak ortaya çıkan bağırsak sorunları hakkında bunları biliyor musunuz?

Psikolojik olarak ortaya çıkan bağırsak bağırsak sorunları stres veya emosyonel (duygusal) gerilimin yüksek olduğu dönemlerde ortaya çıkan ishal ve kabızlık gibi defekasyon (dışkılama) alışkanlıklarında değişiklikle seyreder. Bunların yanında daha birçok değişik semptomlarla da ortaya çıkabilir.

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu, psikolojik olarak ortaya çıkan bağırsak sorunları hakkında hastaların alması gereken önlemleri anlattı:

DİYETE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR

Mutluluk hormonu serotonini artıran triptofan üretimine yararlı olan gıdalar süt, peynir, yumurta, kırmızı et, badem ve soya tüketilmesi yararlıdır. Benzer şekilde serotonin üretimini artıran tahıllı gıdalar, ayçiçek, ceviz, bezelye, patates, Brüksel lahanası, muz ve avokado da çok yararlıdır.

YAŞAM TARZI ÇOK ÖNEMLİ

Psikolojiyi düzeltmek ve stresi kontrol altına almak için güneş ve açık havayla temas halinde olmak gerekir çünkü güneş temasıyla D vitamini üretimi ve serotonin salınımı artmaktadır. Masaj, yoga vb. stresi azaltan önlemler de çok yararlıdır.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Probiyotikler: İBS (Irritabl Bağırsak Sendromu) sorunu devam etmekte olan hastalarda, kaygı bozukluğu ve depresyon sorununun hastalıktan bağımsız olduğu belirlenmiştir. Messaoudi ve ark, kaygı bozukluğu ve depresyon hastalarına 30 gün boyunca probiyotik (Lactobacillus) verdiklerinde belirgin düzelme olduğunu saptamışlardır.

Prebiyotikler: Vücutta Laktobacillus ve Bifidobacter adlı bağırsak bakterilerinin üretilmesine olanak sağlayan gıda takviyeleri veya ‘prebiyotiklerin’ verilmesi de aynı etkiyi yaratmaktadır. Benzer şekilde silk ve ark, İBS ve kaygı bozukluğu ile depresyon sorunu olan hastalara 4 hafta süreyle prebiyotik verdiklerinde, yakınmalarda belirgin düzelme olduğunu belirlemişlerdir.

Dışkı nakli: Fekal mikrobiota transplantasyonu (FMT), probiyotik ve prebiyotiklere alternatif olarak geliştirilen bir tedavi yöntemidir. Sağlıklı bir kişiden alınan dışkı örneğinin mikrofiltrasyon sisteminden geçirildikten sonra; lavman, kolonoskopi, tablet, burundan takılan mide sondası yolu ile bağırsak sorunu olan kişilere verilmesidir. Ayrıca dışkı gevşetici ilaçlar (laksatif) kullanılabilir.

BİOFEEDBACK TEDAVİSİ NEDİR?

Kolorektal cerrahi ve proktoloji (bağırsak ve makat hastalıkları) alanında çalışan Prof. Dr. Korhan Taviloğlu “Stresin azaltılması, davranış tedavisi, gevşeme ve ağrının giderilmesi hastanın yakınmalarını azaltır veya ortadan kaldırır. Özellikle, kabızlık sorunu olan hastalarda biofeedback tedavisi ile ciddi ilerleme sağlanmaktadır. Biofeedback tedavisinde, tıkayıcı tipte dışkılama ve pelvik taban dissinerjisi (anismus) gibi durumlarda hastaya makat kaslarını doğru şekilde kasmasını öğretmek için özel bir cihaz kullanılır. Tedavinin üç aşaması vardır: Dış makat kasının (eksternal anal sfinkter) egzersizi, makattaki katı ve sıvı dışkı ile gaz hislerinin ayırımının öğretilmesi, dışkı geldiğinde iç ve dış makat kasları arasındaki uygun koordinasyonun öğretilmesidir.”

Haberin Devamı