Ekonomi PTT artık kar yazıyor

PTT artık kar yazıyor

Paylaş
PTT artık kar yazıyor

PTT Genel Müdürü Osman Tural, "Kapatılması gereken kurum gözüyle bakılan PTT, hizmet çeşitliliği ile her sene 200 milyon liraya yakın kar eder hale geldi" dedi

PTT Genel Müdürü Osman Tural, telekomünikasyon hizmetinin ayrılmasından sonra PTT’ye "kaderine terk edilmesi, bir süre sonra kapatılması gereken kurum gözüyle" bakıldığını ancak yaptıkları hizmet çeşitliliği ile PTT’nin her sene 200 milyon civarında kar eden bir kurum haline geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Tural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm dünyada var olan posta telgraf telefon teşkilatlarında, gelişen dünya düzeni içerisinde telekomünikasyon sisteminin ön plana çıktığını, postanın bir tarafta kaldığını, aynı süreçten Türkiye’nin de etkilendiğini belirtti.

Telefon kısmının telekominikasyon hizmetleri olarak "Telekom" adıyla ayrılmasından sonra PTT’nin posta telgraf teşkilatı olarak hizmet vermeye başladığını hatırlatan Tural, kurumun telekominikasyon hizmetlerinden beslenen bir yapıda olması ve posta işlemlerinin azalması nedeniyle bu ayrılmayla birlikte PTT’ye "kaderine terk edilmesi, bir süre sonra da kapatılması gereken kurum" gözüyle bakıldığını hatırlattı.

-Hizmet çeşitliliği ile gelen başarı-

Haberin Devamı

Tural, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın rehberliğinde, "2003 yılında PTT’nin kaderine razı olmaması, iş ve işlem çeşitliliği ile ülkenin yeniden en önemli kuruluşlarından birisi olması" yönünde çalışmaların başlatıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"PTT’nin mevcut hizmetleri daha kaliteli sunması, yeni iş ve hizmet alanları yaratmak suretiyle vatandaşın uğrak yeri olan bir yapıya büründürülmesi gerekiyordu. Bu kapsamda 2004 yılı itibariyle ’PTTBank’ adıyla parasal posta hizmetini vermeye başladık. Yeni iş çeşitliliğini artırmamızın ana projesi bu proje oldu. Bugün 175 kurum ve kuruluş, 250’den fazla işini PTTBank’ın otomasyon sistemi üzerinden yapıyor. Bu işe ilk başladığımızda yapılan işlem sayısı ayda 2 milyon 500’ken 25 milyona çıktı. 10 katlık bir artış var."

-"Her sene 140 milyon lira yatırım yapıyoruz"

İş ve hizmet çeşitlendirmesini, müşterilerin kendilerinden beklentileri doğrultusunda kargo taşımacılığı, kredi kartı özelliği kazandırıla posta çeki, HGS, lojistik hizmetler ve internet üzerinden güvenli alışveriş hizmetleriyle sürdürdüklerini anlatan Tural, şunları kaydetti:

"Kapatılması gereken kurum gözüyle bakılan PTT, hizmet çeşitliliği ile her sene 200 milyon liraya yakın kar eder hale geldi. Bu seneki hedefimiz 191 milyon lira kar. Bu hedefimizi de tutturacağız. Kazanınca yatırım yapabilme imkanı da bulduk. Yatırım yapmadan yenilik olmuyor. Her sene 140 milyon lira yatırım yapıyoruz.

Haberin Devamı

Özel sektörle rekabet içinde girdiğimiz işlerde, piyasada düzenleyici rol üstlendik. Kargoda 20 katlık artış var. Hem fiyat, hem kalite rekabetimizi ortaya koyduk. Anlayışımız şu, patron müşteridir. Onun memnuniyetini ön planda tutan algılamayla işlerimizi yapıyoruz. İspat etmeye çalıştığımız şey; imkan verildiğinde kamu kuruluşları da özel sektör mantığıyla hareket ederek, kaliteli, müşteri memnuniyetini sağlayan hizmetler sunabilir."

Halil Şahin - AA