Gündem 'Rabbim bana neden Cleveland demiyor'

'Rabbim bana neden Cleveland demiyor'

Paylaş
'Rabbim bana neden Cleveland demiyor'

Devlet, bir kanser ilacının maliyetini karşılama süresini 9 haftayla sınırladı. Kanser hastası Hıfsiye Dalyan devlete dava açtı

Aydın Nazilli’de oturan Hıfsiye Dalyan (51) tam 23 yıl devlet hastanelerinde hemşirelik yaptıktan sonra emekli oldu. Hıfsiye Dalyan’a geçen yıl meme kanseri teşhisi konuldu.

Agresif tümör nedeniyle Hıfsiye Dalyan’ın sağ memesi alındı. Kemoterapi gören Hıfsiye Dalyan’ın saç ve tırnakları döküldü.

Aşırı kilo kaybeden ve ayağa kalkamaz hale gelen Hıfsiye Dalyan’a kemoterapiden sonra doktoru şunu söyledi: “Kanserin vücuda yayılmasını önlemek için etken maddesi ‘Trastuzumab’ olan ilacı mutlaka kullanmalısın.”

‘GENELGE HEMEN İPTAL EDİLSİN’

Hıfsiye Dalyan ilacı almak istediğinde engelle karşılaştı. Devlet, ilacın bedelini ödeme süresini 5 Ocak’tan itibaren 9 haftayla sınırlandırmıştı.

Reçetesi 5 Ocak’tan önce yazılan hastaların ilacının bedeli 1 yıl devlet tarafından karşılanacak. Hıfsiye Dalyan gibi reçetesi 5 Ocak’tan sonra yazılan hastalar ise bu haktan yararlanamayacak.

Onlar için 9 hafta sınırlaması var. Hıfsiye Dalyan kararla ilgili genelgenin iptali için devlete dava açan hastalar arasına katıldı.

‘VEKİLİN MUTLULUK ÇUBUĞU’

Hıfsiye Dalyan şunları söyledi: “Yıllarca sağlık hizmeti verdim. Devletin hastalar arasında ayırımcılık yapması beni üzdü.”

Eski Maliye Bakanı Kemal Unakınatan geçen yıl parasını cebinden ödeyip Amerika Cleveland’da kalp ameliyatı olunca eşi Ahsen Unakıtan şunu söylemişti:

“Rabbim bize Cleveland dedi.” Hıfsiye Dalyan maddi imkanı yetersiz hastalar için sembol olan bu sözü hatırlatıp sordu:

“Rabbim bize niye Cleveland demiyor? Devlet, milletvekilinin mutluluk çubuğu için ödeme yaparken bize destek olmuyor. Sonuç alamazsam Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceğim.”

Nesrin COŞKUN/DHA

2