Dünya Radikal Hindu Lider Bal Thackeray öldü

Radikal Hindu Lider Bal Thackeray öldü

Paylaş
Radikal Hindu Lider Bal Thackeray öldü

Hindistan'da göçmen işçilere ve Müslümanlara karşı şiddet eylemleriyle bağlantısı olduğu belirtilen Hindu lider Bal Thackeray öldü

Hindu lideri tedavi eden doktor Jalil Parkar, haftalardır rahatsız olan Thackeray’ın kalbinin durduğunu, kendisini hayata döndüremediklerini ve 86 yaşında yaşama veda ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Eskiden karikatürist olan Bal Thackeray, 1966 yılında Maharaştra’da Şiva Ordusu anlamına gelen Şiv Sena partisini kurmuştu.

Partinin temel amacı, Maharaştralı olmayan insanları devletten uzak tutarak, İslam’ın ve Batı değerlerinin yayılmasını önlemekti.

Bal Thackeray’ın 1995-2000 yılları arasında Mumbai’de iktidarı elinde bulunduran Şiv Sena’sı, sağcı Hindu siyasi partileri arasında en yabancı düşmanı olanı.

Destekçileri sıklıkla Bal Thackeray’ı Hindu kalplerinin imparatoru olarak adlandırıyordu.

Ölüm haberi Mumbai’deki evinin önünde duyurulan Thackeray’in sevenlerinin çoğu gözyaşlarına boğulurken, yakılmadan önce insanların son görevlerini yerine getirmeleri için naaşı yarın bir parkta tutulacak.

Haberin Devamı

Sena ve Bharatiya Janata Partisi dahil olmak üzere sağcı Hindu gruplarının üyeleri 1992 yılında, Hindistan’ın kuzeyinde 16. yüzyıldan kalma bir caminin yıkılmasına alet olmuşlardı. Gruplar, buranın Hindu tanrısı Rama’nın doğum yeri olduğunu söylüyorlardı.

Caminin yıkılmasından sonra çıkan şiddet olayları ve ayaklanmalardan sorumlu tutulan Bal Thackeray, iki kez halkı kışkırtan konuşmaları ve yazıları nedeniyle tutuklanmıştı. Söz konusu şiddet olaylarında, sadece Mumbai’de yaklaşık bin kişi ölmüştü.

Bal Thackeray, "ülkeyi ve tüm Hinduları korumak için" Müslüman semtlerine bombalar yerleştirilmesini ve Hindu intihar komandolarını desteklemişti.
Thackeray, 1990’ların başında sömürge döneminden kalma, Maharaştra eyaletinin başkenti Bombay’ın (güzel körfez) Hindu tanrıçası Mumba’dan türetilen Mumbai ismiyle değiştirilmesi yönündeki başarılı kampanyaya öncülük etmişti.

Destekçileri, düzenli bir şekilde, Bombay Menkul Kıymetler Borsası, Bombay Yüksek Mahkemesi, Bombay İskoç Okulu ile Bombay ismini taşıyan sayısız restoran, dükkan ve büroya saldırma tehdidinde bulunmayı sürdürdüler.

Thackeray’ın destekçileri son olarak birçok kentte Sevgililer Günü’nün kutlanmasına karşı kampanya başlatmış, genç çiftlerin söz konusu günü kutlamasına izin veren dükkan ve restoranlara saldırılar düzenlemişlerdi.

Haberin Devamı