Siyaset Radikal'e 'basılmamış kitap' baskını
Paylaş
Radikal'e 'basılmamış kitap' baskını

Tutuklu gazeteci Ahmet Şık'ın yayımlanmamış kitabına yönelik aramada, ofisteki bilgisayarı polis tarafından incelenen Radikal gazetesi yazarı Ertuğrul Mavioğlu yaşadıklarını anlattı

Şık'ın yazdığı kitap taslaklarından birini bana gönderdiğini saklamadığım için bana verilecek tebligatın içeriğini tahmin etmek zor olmadı...

Mavioğlu nun bilgisayarında bulunan Ahmet Şık ın kitabının nüshası polisler tarafından kopyalanıp, ardından da silindi. Bu işlemler sırasında Mavioğlu nun avukatları da hazır bulundu.

Ertuğrul Mavioğlu'nun kaleminden polis araması:

Öğle saatlerinde çalan telefonumdaki ses “Bir tebligatta bulunmak istiyorum” diyordu. Neredeydim? Gazetemdeydim. “Geliyoruz o halde” dedi polis memuru olduğunu söyleyen ses ve bekleyiş başladı.

'KİTAP DEĞİL DÜPEDÜZ DÖKÜMANMIŞ!'

Bir gece önce İthaki Yayınevi basılmış, Ahmet Şık’ın ‘İmamın Ordusu’ adlı kitabına el koymuşlar, kopyasını bilgisayardan silmişler ama bununla da yetinmeyip ertesi gün ikinci bir baskın daha düzenlemişlerdi. Sadece İthaki’ye gittiklerini sanıyordum ki, Yonca (Şık) aradı. “Abi, bana bir tebligat verdiler” diyordu, titrek bir sesle. İçeriğini o anlattı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına göre, Ahmet Şık’ın kitabı, kitap falan değil, düpedüz ‘Ergenekon Silahlı Terör Örgütü’nün dokümanıydı. Bu nedenle de, basılı ve dijital ortamda bulunan bütün örneklerine el konulacaktı. Bununla da yetinmeyen mahkeme, bu kitap taslağından bilgisayarında olup da teslim etmeyenler için sopayı da aba altından gösteriyordu. Tebligatta, alttan gösterilen sopa, tam olarak şu cümlelerle dile getiriliyordu:

'KOPYALARI VERMEMEK SUÇ'

“Mahkeme kararına rağmen vermeyen veya vermek istemeyenlerin ellerinde bulunan nüshaların temini için gerektiğinde arama yapılacağına dair karar ve ilgili savcılık talimatı, ayrıca konuyla ilgili her türlü bilgi ve belgelerin teslim edilmesi hususu aşağıda imzası bulunan kişi/kişilere tebliğ edilerek, aksine davranış gösterenlerin hem CMK 124. madde hem de örgüte yardım suçunu oluşturacağı hususu adreste bildirilmiştir.”

Ahmet Şık’ın yazdığı kitap taslaklarından birini bana gönderdiğini hiçbir yerde saklamadığım için, bana verilecek tebligatın içeriğini tahmin etmem de zor olmadı.

Kitabı ver, yoksa…

Yaklaşık bir saatlik bekleyişin ardından gazete binasına geldi polisler. Yonca’ya, Ahmet’le ortak avukatımız olan Fikret İlkiz’e ve İthaki Yayınevi’ne yapılmış olan tebligatın aynısı ellerinde duruyordu. Yani, “Kitabın taslağını ver, yoksa Ergenekon’a yardım etmiş olursun!”

Dizüstü bilgisayarımda duran 18 Aralık 2010 tarihli ‘000KİTAPSON’ başlıklı kitap taslağının çıkışı alındı, sayfalar tek tek imzalandı, avukatlarım, söz konusu çıkışların aralarına birtakım kelimeler yerleştirilme ihtimaline karşı önlem aldılar ve ardından tutulan tutanak ve tüm bu seremoni kitabın taslağının bilgisayarımdan silinmesiyle sonlandı.

Yaşananların, yani Ahmet Şık’ın tutuklanmasından bu yana geçen süre içinde olan bitenin bir izahı olmalıydı. Her şey akıldışı göründüğü, dahası bir deliye senaryo yazdırsanız bile bu kadar saçmasını yazamayacağı için akli bir neden bulamadım doğrusu olan bitenlere dair. Ama tüm bunların bazı sonuçları var ki, belki de bunu anlatmak daha doğru.

Muktedirin izniyle

Ahmet Şık, tam da karşı olduğu derin devletin, kontrgerillanın, yargısız infazcıların, Susurlukçuların yanındaymış gibi gösterildi ve 3 Mart gününden beri özgürlüğünden yoksun, sevdiklerinden ayrı. Bunun en ağır sonuç olduğuna kuşkum yok.



Yayınevi basıldı ve Ahmet Şık’ın kitap taslağına el konuldu. Öyle bir tehdit ki bu, tüm yayın dünyasınadır. Ancak muktedirin izin verdiği kitaplar basılabilirmiş bu ülkede. Bunu öğrettiler bir gecede.

Henüz basılmamış bir kitabın, ‘terör örgütü propagandasını yapmak amacıyla hazırlanan örgütsel doküman’ damgasını yedikten sonra başına her türlü melanetin getirilebileceğini gösterdiler; Türkiye’nin nasıl bir ülke olduğu konusunda bütün dünyaya bir gösteri yapar gibi.
Ahmet’in avukatı Fikret İlkiz’e gittiler ve müvekkiliyle arasında kutsal sayılması gereken mahremiyeti çiğnediler. Savunma hakkının, bir halıyı ayaklar altına alır gibi ayaklar altına alınabileceğini hepimizin yüzüne vurdular.

Yonca’ya geldiler, evini 3 Mart’ta basmış olmaları yetmemiş gibi. Eşinin kitabının bir kopyasının da onda olabileceğini her nasılsa tahmin etmişlerdi. Ruhunu bir kez daha böyle hırpaladılar.

Radikal’e geldiler, bilgisayarımı açtılar. Gazetecinin bilgi ve belgesinin mahremiyetini çiğnediler. İçinden dosya alıp götürdüler. Bizi, hepimizi otosansüre zorlamak değilse neydi bu olup biten?

Kitaplar yakıldı



12 Eylül döneminde Bilim ve Sosyalizm yayınevinin deposundan 135 bin kitabın alınıp yok edildiğini hatırlayanlar var mı? O günlere rahmet okutmak zorunda değillerdi ama yaptılar. Hem de onları aşarak. Çıkmamış kitabı yasaklayarak. Peki bunları yapanlar bilmezler mi tarih boyunca, “Okuyanın âlim, okutmayanın zalim” diye anıldığını?

Savcıya göre Ergenekon işi

‘İmamın Ordusu’ kitabının basılmadan toplanmasıyla sonuçlanan süreç, ‘Odatv’ internet sitesine yapılan baskınıyla başlamıştı. Savcılık, kitabın Odatv’de bulunduğu belirtilen ‘Ulusal Medya 2010’ isimli dökümanla örtüştüğünü de iddasında.

Odatv, bilgisayarında bulunduğu belirtilen “Sabri uzun” isimli dokümanda şu ifadeler yer alıyordu: “Kitaba çalışırken cesur olun. Çıkarma ve ekleme yapmaktan çekinmeyin. Bu kitap Simondan daha kapsamlı olmalı. Nedim'i kutlarım. Ahmet’i çalıştırsın.” Odatv’de bulunan kitap taslağının içinde de Şık tarafından düzeltilmesi istenen bazı notlar bulundu. Soruşturmayı yürüten savcılık Ahmet Şık’ın evinde yapılan aramalarda bilgisayarında bulunan taslakta, Odatv’deki taslağa düşülen düzeltme taleplerinin uygulandığı saptamasını yaptı. Ayrıca müsveddenin farklı kişilerce tekrar incelenerek Odatv’de bulunan taslaktakine benzer notlar tutulmuş olması, savcılıkta kitabın Ergenekon örgütü tarafından yönlendirildiği kanaatine ulaşılmasına sebep oldu.

Şık’ın evinde bulunan taslakta “….Şemdinli Olayları iyi araştırılırsa Yaşar Büyükanıt’a ve Fevzi Türkeri’ ne kadar uzandığı görülecektir” şeklinde cümlesinin “Ergenekon hilesini yapan cemaatin Sabri Uzun’u görevden aldırıp, Ergenekon operasyonunu (hilesini) başlatabilmenin alt yapısını oluşturmaktır” şeklinde düzeltilmesi istendiği ve “Yazınıza bu anlamı vermelisiniz” notunun konulduğu öne sürülüyor.

Ertuğrul MAVİOĞLU / RADİKAL

3

Haberin Devamı