Beden Sağlığı Rahim ağzı kanserine dikkat

Rahim ağzı kanserine dikkat

Paylaş
Rahim ağzı kanserine dikkat

Rahim ağzı kanseriyle ilgili dünyada yılda en az 500 bin vaka tespiti edildiği, bunların yaklaşık 280 bininin aynı yıl hayatını kaybettiği belirtildi

Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Ayhan, derneğin Adana düzenlediği Çukurova Bölgesel Toplantısı’nın açılışında gazetecilere yaptığı açıklamada, kadın üreme organlarını köken alan kanserlerin, rahim ağzı kanserleri, rahim içi kanserleri, yumurtalık kanserleri ve dış kısım kanserleri olmak üzere dört çeşit olduğunu kaydetti.

Türkiye’de yapılan çalışmalarda bu kanserler içinde rahim ağzı kanserlerinin ilk sırada olduğunun tespit edildiğini belirten Ayhan, "Yumurtalık kanserleri ise dünyadaki gibi Türkiye’de de ikinci sırada.

TÜRKİYE'DE ÜÇÜNCÜ SIRADA

Gelişmiş ülkelerde ilk sırada olan rahim için kanserleri, Türkiye’de üçüncü sırada" dedi. Rahim ağzı kanserlerinin gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerin en temel sorunlarından birisi olduğunu vurgulayan Ayhan, şunları söyledi:

"Rahim ağızı kanseriyle ilgili dünyada yılda en az 500 bin yeni vaka tespit ediliyor ve bunların da yaklaşık 280 bini aynı yıl ölüyor.

Türkiye’de ise 2002 yılında bin 364 yeni vaka tespit edilirken, bunların yarısının öldüğünü belirlendi.

2008 yılında yapılan çalışmada ise bu oranın bin 500’ün üzerine çıktığını ama ölümlerin ise hemen hemen üçte bire indiğini görüyoruz. Yani ülkemizde bu yönde önemli bir çalışma var."

Haberin Devamı