Opr. Dr. Hande Akbaş Rahim filmiyle tüplere bakılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Rahim filmiyle tüplere bakılmalı

Haberin Devamı

İki kez dış gebelik geçiren kadında rahim filmi çekilerek her iki tüpe de bakılmalı. Eğer sorun varsa müdahale edilmeli. Sonuçlara bakılmadan yeni hamilelik denenirse yeniden dış gebelik oluşma riski artar...

Yeniden gebe kalmak istesem sorun çıkar mı?

2 kez dış gebelik geçirdim, yeniden gebe kalmak istiyorum. Ultrasonda her şeyin yolunda olduğunu söylüyorlar. Doktora son gittiğimde kan pıhtılaşmasına bakmak istediler. İlk tahlil sonucunu size yazıyorum. Benim için değerlendirir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, iki kere dış gebelik öyküsü olan hastada öncelikle her iki tüpün de incelenmesi gerekir. Bunun için ilk basamak rahim filmidir. Bu filmle tüpleriniz hakkında bilgi sahibi olabiliriz.

Eğer tüplerde etkilenme veya şüpheli gördüğümüz bir durum varsa o zaman laparoskopi denilen kapalı cerrahi yöntemle her iki tüpünüze bakmak gerekir. Sorun saptanan tüp varsa ve buna müdahale edilmezse o zaman ne yazık ki tekrar dış gebelik yaşama riskiniz yükselir.

Artık çok sıkıldım

3 yıldır çocuk istiyoruz. Bir kez düşük, bir de dış gebelik yaşadım. Sağ tüpümü aldılar. Bana yumurtlama için bir ilaç verdiler. Kistler oluştu, bu kez doğum kontrol hapı verdiler. Eşimin sperm sayımı 20 milyon. Ne yapmamızı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle bir rahim filmi çektirmenizi öneririm. Rahim ve tüpleriniz incelenerek düşük ya da dış gebeliği açıklayacak bir sorun var mı araştırılmalı. Ayrıca sizin ve eşinizin genetiğine bakılmalı ve anormal bir durum var mı ortaya konulmalı.

Bunlar normal gelirse yumurtlama hapları ile vakit kaybetmek yerine üreme tıbbı konusunda deneyimli bir uzmana başvurarak aşılama veya daha sonraki adımlara geçebilirsiniz. Eşinizin sperm sayısı normal sınırlarda bulunmaktadır.

Çok sinirli oluyorum

29 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Adetim yaklaştıkça çok hassas ve sinirli oluyorum. Bunun sebebi hormonlar mı? Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet yaklaştıkça ortaya çıkan duygu durum değişikliklerine premenstrüal sendrom denir. Kadınların bu dönemde normalden fazla hassaslaşması veya duygusal olarak durgun olmaları normal kabul edilir.

Ancak hayatınızı zorlaştıracak kadar gerginlik, mutsuzluk, ümitsizlik ve ağlama nöbetleri eşlik ediyorsa o zaman bir uzmana gidin. Yaşam şeklinizde bazı değişikliklerle, bazı ilaç ve gerekirse psikoterapiyle bu durum kontrol altına alınabilecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder