Ramazan Ramazan ayında nasıl beslenmek gerek?

Ramazan ayında nasıl beslenmek gerek?

Paylaş
Ramazan ayında nasıl beslenmek gerek?

Sahurdan iftara, ramazanda en doğru beslenme şekli nasıl olmalı?

Gündüzlerin uzamasıyla birlikte ramazan ayında oruç süresince aç kalınan zamanın artması, iftarda yeme atakları yaşanmasına sebep olabilir. Bunun sonucunda da, ramazan ayı sonrasında kilo artışı yaşanabilir. Normal koşullarda beslenme programında 3-4 öğün yer alırken, bu miktar ramazan ayında iki öğüne düşer; güneşin doğuşundan batışına kadar geçen sürede aç kalınır. Bu zamanlarda fazla yemek yenmediğinde kilo verme durumu gözlenirken, aç kalma korkusuyla çok fazla yemek yendiğinde ise kilo artışı görülür.

Haberin Devamı

Sahurda ne yemek gerekir?

Ramazan ayında iki ana öğünden biri olan sahur kesinlikle atlanmamalı. Uzun süreli açlıklar metabolizmanın yavaşlamasına neden olacağı için, sahurun yapılması önemli. Kahvaltılık türünde, çok ağır olmayan, fakat aynı zamanda tok tutucu besinler tüketmek gerek Tuzlu peynir, zeytin, salam, sucuk gibi gıdalardan ise uzak durulmalı; bu tür besinler hem gün içerisinde susuzluk hissini artırır, hem de yağlı oldukları için kilo artışına neden olur. Bu nedenle sahurda daha çok hafif kahvaltı, çorba, az yağla hazırlanmış zeytinyağlılar tercih edilmeli. Mide rahatsızlarının oluşmasını engelleyebilmek için özellikle yağlı besinlerden, kafein içeren kahve ve kakao tüketiminden kaçınılmalı ve yemeğin hemen üzerine uykuya yatılmamalı.

Haberin Devamı

Yaz aylarında sahurda ne yenebilir?

Yaz aylarında artan sıcaklardan dolayı sahurda ve iftardan sonra belli aralıklarla bol su tüketilmeli. Özellikle sahurda ağır ve yağlı yemeklerden kaçınılmalı, hafif kahvaltılık tarzındaki gıdalarla beslenilmeli.

İftarda nasıl beslenmek gerekir?

İftar, uzun süren açlığın ardından yenilen ilk yemek olduğundan önemli. İftarda yemeklere bir anda aşırı yüklenmek mideyi zorlayabilir. Bu nedenle iftara su ve çorbayla başlamak ve yemekleri uzun süre çiğnemek mideye çok yüklenmemek için önemli. Çay içilecekse, yemeğin üzerinden 45 dakika geçmiş olmasına özen gösterilmeli. Çay, içerdiği teinlerle demir emilimini azaltır, ancak çaya atılacak limon ile veya yemeklerde tüketilen yeşillik miktarını artırarak bu durumun önüne geçilebilir. Çünkü C vitamini de demir emiliminin artmasını sağlar.

Yaz aylarında iftarda neler tüketilebilir?

Yaz aylarında iftar, güneşin geç batmasından dolayı çok geç saatlerde açılır. Bu saatlerde mideye çok yüklenilmemeli. Geç saatlerde çok ağır yemek midede aşırı yük oluşturmasının yanı sıra, o saatlerde metabolizmanın yavaşlamasından dolayı tüketilenler kilo olarak geri döner.

Aynı zamanda iftar sonrası yapılacak fiziksel aktivite ile yavaşlayan metabolizma hızlandırılabilir ve böylelikle kilo alma durumunun da önüne geçilmiş olur.