Ekonomi Ramazan fırsatçısı işbaşında

Ramazan fırsatçısı işbaşında

Paylaş
Ramazan fırsatçısı işbaşında

Sebze-meyve fiyatı dörde katlandı, kırmızı et yüzde 15, beyaz et yüzde 20 zamlandı

Birçok ürünü not ettik

Tüketiciler Birliği İstanbul ve Konya şubesinin yaptığı çalışmayla, Ramazan’da zam gören ürünler açıklandı.

Ramazan’dan bir hafta önce birçok ürünün fiyatını not ettiklerini söyleyen Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, yaz olduğu için ucuzluk müjdesi verilen başta sebze-meyve olmak üzere, beyaz et, kırmızı et ve sütteki fiyat artışlarının dikkat çektiğini belirtti. Dinç, sebze ve meyvedeki artışın yüzde 400’lere ulaştığını kaydetti.

Tarlada kaldığı yalan

Mustafa Dinç, “Sebze-meyvede büyük oyun oynanıyor. Sıcak nedeniyle ürünün tarlada kaldığı yönündeki açıklamalara inanmıyoruz.

Marketlerde Ramazan öncesi 2 lira olan taze fasulyenin kilosu 5 liraya, salatalığın kilosu 50 kuruştan 2 liraya, kavunun kilosu 60 kuruştan 1.5 liraya, karpuzun kilosu 50 kuruştan 1 liraya, şeftalinin kilosu 1.5-2 liradan 4 liraya, domatesin kilosu 75 kuruştan 2 liraya yükseldi. Bütün ürünlerde önemli fiyat artışları yaşandı” dedi.

Semt pazarı hâlâ ucuz

Semt pazarlarındaki yerli üreticilerin hâlâ Ramazan öncesi fiyatlarla satış yaptığına dikkat çeken Mustafa Dinç, “Ancak komisyoncuların ciddi manipülasyonları, onları da tehdit ediyor.

Fiyatları dengeleyen yerli üreticiye sahip çıkılması gerekiyor. Tüketicinin, hal ve komisyonculara mecbur bırakılmaması için yerli üreticiye semt pazarlarında mutlaka yer tahsisi yapılmalı. Aksi takdirde komisyonculara mahkum kalacağız” diye konuştu.

Belediye, ‘Yer yok’ diyor

Semt pazarlarıyla marketler arasında önemli fiyat farklılıklarının olduğunu, bu farkın Hal Yasası’nın uygulanamamasından kaynaklandığını öne süren Mustafa Dinç şöyle konuştu:

“Semt pazarlarının yüzde 20’sinin yerli üreticiye tahsis edilmesi gerekiyor. Ancak belediyeler yer sorununu mazeret göstererek bu talepleri karşılamıyor.

Yerli üretici pazara giremeyince komisyoncunun elinde olan sebze-meyve fiyatları da fırlıyor.”

Haberin Devamı