Ekonomi Ramazan öncesi pide ve ekmekte ince hesap

Ramazan öncesi pide ve ekmekte ince hesap

Paylaş
Ramazan öncesi pide ve ekmekte ince hesap

Ramazan pidesini vatandaş yine zamlı yiyecek. Zam gramajlardaki ince hesapla yapılacak. Geçen yıl 300 gramı 2 liradan satılan pide, bu yıl 275 gramla 2 liradan satılaca

Hamide HANGÜL / POSTA

Elektrik, un ve işçilik maliyetlerindeki artışı gerekçe gösteren fırıncılar pide ve ekmek fiyatlarında zamma hazırlanıyor. Türkiye genelinde geçen yıl 300 gramı 2 liraya satılan Ramazan pidesi, bu yıl 275 gramı 2 liradan satılacak. Gramajı düşürmeyip 300 gram olarak satmaya devam eden fırınlar da fiyatı 2 liradan 2 lira 15 kuruşa çıkaracak. Her iki durum da zammı gösteriyor.

YÜZDE 8'İ GEÇEMEYECEK


Diğer taraftan, İstanbul’da halka 1 lira 25 kuruştan satılan 250 gram ekmeğin de 1.5 lira olması için fırıncılar, Tarım Bakanlığı’nın il müdürlüklerine tarifelerini sundu. Ramazan pidesine zam tartışmalarına son noktayı fırıncılar koydu. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, geçen yıl kilosu 6 lira 66 kuruş olan pidede kilogram fiyatının 7 lira 20 kuruşu geçmeyeceğini açıkladı.

KİLODA 5 LİRAYA SABİTLEDİ


İç Anadolu Fırın İşverenleri Sendikası Başkanı Selami Ekşi, Eskişehir’de ekmeğin kilogram fiyatının 5 lirayı geçemediğine dikkat çekerek, “Fiyat ayarlaması gramajlarda yapılabilir. Federasyonumuzun açıkladığı gibi ekmeğin kilogram fiyatı 5 lirayı geçmemektedir. 200 gram taban uygulama olmak üzere 10’ar gram artırılarak ekmek fiyatı ve gramajı belirlenebilir” dedi.


GRAMAJI DÜŞECEK


Zammın yüzde 8’e denk geldiğine işaret eden Halil İbrahim Balcı, isteyen il veya bölgelerin bu oranın altında da fiyat belirleyebileceğini ifade etti. Balcı, pide fiyatlarını şöyle açıkladı: “Geçen yıl 300 gramı 2 liraya satılan yerlerde Ramazan pidesi, bu yıl 275 gramla 2 lira olur. Yine geçen yıl 450 gramı 3 liraya satılıyordu. Bu yıl 420 gramı 3 liradan satıldığında yüzde 8 aşılmamış olur.”

Haberin Devamı