Ramazan sofraları için pratik ve kolay yemek tarifleri-12

11. ayın sultanı ramazanda iftar sofraları için pratik ve kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz en lezzetli yemek tariflerini Özlem Mekik sizler için hazırladı.

31 Mayıs 2018, Perşembe 15:12
A A
DOMATES ÇORBASI

DOMATES ÇORBASI

MALZEMELER: ● 5 orta boy domates ● 2 çorba kaşığı tereyağı ● 2 çorba kaşığı sıvı yağ ● 3 çorba kaşığı un ● 2 çorba kaşığı salça ● 2,5 su bardağı su ● 100 gr. süt ● 1 tatlı kaşığı tuz

Üzerine: ● 4 dilim tost ekmeği


HAZIRLANIŞI:

Domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin. Tereyağı ve sıvı yağında, unu, kokusu çıkana kadar kavurun. Domates rendesini ve salçasını ekleyin. Topaklanmaması için tel çırpıcı ile yaklaşık 5 dakika karıştırın. Suyun hepsini ve tuzunu ekleyip karıştırın. Kaynayana kadar karıştırıp, kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika kısık ateşte pişirin. Servis etmeden önce sütü ilave edip karıştırın. Çorbayı servis tabağına alın ve kızarmış küp ekmeklerle servis yapın. 

EKŞİLİ KEBAP

EKŞİLİ KEBAP

MALZEMELER: ● 750 gr. kuzu but kuşbaşı ● 300 gr. çekirdeksiz yeşil zeytin ● 2 kuru soğan ● 3 domates ● 1 çorba kaşığı domates salçası ● Yarım çay bardağı zeytinyağı ● 1 limon suyu ● 1 tatlı kaşığı kimyon ● 1 çay kaşığı karabiber ● 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber


HAZIRLANIŞI:

Etleri kendi suyunu çekene kadar kavurun. Soğan ve salçayı ekleyip 7-8 dakika kavurmaya devam edin. Doğranmış domates ve yağını ekleyip soteleyin. Zeytini ilave edin ve kapağını kapatarak kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Limon suyu ve baharatlarını koyup servis yapın.

KEKİKLİ ET GÜVEÇ

KEKİKLİ ET GÜVEÇ

MALZEMELER: ● 750 gr. kuşbakışı kuzu but ● 4 çorba kaşığı tereyağı ● 2 kuru soğan ● 1 çorba kaşığı domates salçası ● Yarım çay bardağı sirke ● 1 çorba kaşığı kekik ● 1 tatlı kaşığı fesleğen ● 300 gr. mantar ● 1 patates ● 1 havuç ● Tuz ● 1 tatlı kaşığı tane karabiber


HAZIRLANIŞI:

Etleri küp doğranmış soğan ve tereyağı ile suyunu bırakıp çekene kadar kavurun. Sirkeyi ekleyin ve 10 dakika birlikte soteleyin. Salçayı ilave edin ve 5 dakika etlerle beraber karıştırın. Mantarı ekleyin ve kavurun. 2 su bardağı suyu koyun. Önce yüksek ateşte, daha sonra kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Etlerin yumuşamasına yakın patates ve havucu ekleyip pişirin. Baharatları serpin. Sıcak servis yapın.

SEBZELİ KÖFTE

SEBZELİ KÖFTE

MALZEMELER:

● 500 gr. az yağlı dana kıyma ● Yarım su bardağı pirinç ● Yarım demet maydanoz ● 4 çay kaşığı kuru fesleğen ● 1 çay kaşığı karabiber, tuz, kırmızıbiber ● 2 ince havuç ● 1 büyük boy patates ● 1 orta boy soğan ● 2 yemek kaşığı tereyağı ● 8-9 su bardağı et suyu ● 3 tepeleme yemek kaşığı un

Terbiyesi: ● 1 su bardağı yoğurt ● 2 yumurta ● 1 yemek kaşığı un ● 1 limonun suyu

Üzerine: ● Kuru nane ● Kıyılmış maydanoz


HAZIRLANIŞI:

Pirinci bol sıcak suyla yıkayıp süzün. Soğanı rendeleyip suyunu sıkın. Maydanozu incecik kıyın. Havuçları ince halka, patatesi küp doğrayın. Kıyma, pirinç, baharatlar, soğan ve maydanozu yoğurun. Bir tepsiye 3 yemek kaşığı un serpin. Köfte hamurundan misket büyüklüğündeki köfteleri tepsiye koyup unlayın. Havuçları tereyağında 2-3 dakika kavurun. Rendelenmiş domatesleri ilave edip 2-3 dakika daha kavurun. Et suyunu ekleyin. Kaynamaya başlayınca patatesleri, köfteleri ve tuzunu ilave edin. Terbiyesi için; tüm malzemeleri iyice çırpın. Kaynayan yemeğin suyundan sosa ekleyip ısıtın. Karıştırarak sosu yemeğe ilave edin ve 5 dakika daha pişirip kaynatın. Ocaktan alıp, kuru nane ve kıyılmış maydanozla süsleyerek servis yapın. 


KADAYIF SARMASI

KADAYIF SARMASI

MALZEMELER: ● 300 gr. kadayıf ● 2 çorba kaşığı tereyağı ● 3 kaşık toz şeker ● 1 su bardağı ceviz içi

Muhallebi: ● 5 su bardağı süt ● 1,5 çay bardağı toz şeker ● 1 çorba kaşığı nişasta ● 4 çorba kaşığı un ● 1 paket vanilya ● 1 poşet toz krem şanti


HAZIRLANIŞI:

Kadayıfı bıçakla ince ince doğrayıp tereyağında kavurun. Şeker ve cevizi ekleyip karıştırın. Büyük boy fırın tepsisine kadayıfı yayın. Muhallebi için; vanilya ve krem şanti dışındaki malzemeleri pişirin. Pişen muhallebiye krem şanti ve vanilyayı ilave edin. El mikseri ile 10 dakika karıştırın. Muhallebiyi tepsideki kadayıfların üstüne kaşıkla kadayıfları dağıtmadan dökün. Oda sıcaklığında yarım saat bekletip dolaba kaldırın. 1 gece bekleyen tatlıyı boydan 2, enden 8 dilime kesin. Spatula yardımıyla rulo sarıp servis tabağına dizin. İsterseniz çilekle süsleyip servis yapın.

EZMELİ BAKLAVA

EZMELİ BAKLAVA

MALZEMELER: ● 12 baklavalık yufka ● 1,5 su bardağı erimiş tereyağı ● 1 su bardağı ceviz (arasına) Fıstık ezmesi: ● 2 su bardağı süt ● Yarım su bardağı pudra şekeri ● 1 çorba kaşığı tereyağı ● 1 su bardağı fıstık içi ● 1 tatlı kaşığı tarçın Şerbet: ● 3 su bardağı su ● 3,5 su bardağı toz şeker ● 1 tatlı kaşığı limon suyu ● 1 çay bardağı pekmez


HAZIRLANIŞI:

Fıstık ezmesi için; fıstık içlerini mutfak robotunda un haline getirin. Üzerine süt, tereyağı, tarçın ve pudra şekerini ekleyip püre haline getirin. Fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın. Yufkaların arasına ezme, ceviz ve yağ sürerek yufkaları yerleştirin. Üzerine kalan erimiş tereyağı gezdirin. Isıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Ilıkken şerbetini dökün ve şerbeti çekince dilimleyerek servis yapın. Şerbeti için; su ve toz şekeri hafifçe koyulaşana kadar kaynatın. Limon suyu ve pekmezi ekleyin.

Kişisel verilere ilişkin aydınlatma politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Kişisel verilere ilişkin aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.