KURU PATLICAN DOLMASI
MALZEMELER:
● 8 kurutulmuş patlıcan ● 4 yemek kaşığı tane sumak ● 1 yemek kaşığı yoksa nar ekşisi Harç: ● 1 çay bardağı zeytinyağı ● 2 büyük boy soğan
● 1 yemek kaşığı domates salçası
● 1 yemek kaşığı biber salçası
● 1 su bardağı pirinç ● 2 yemek kaşığı kuru nane ● 1 tatlı kaşığı sumak
● Yarım tatlı kaşığı karabiber
● 1 tatlı kaşığı pul biber ● 1 tatlı kaşığı tuz ● 1 yemek kaşığı şeker
HAZIRLANIŞI:
Patlıcanları 1 gece önceden sıcak suda, sumak tohumlarını 1 su bardağı suda bekletin. Harç için; yarım çay bardağı zeytinyağında kıyılmış soğanları soteleyin. Soğanlar hafif yumuşayınca salçaları ekleyin ve kavurmaya devam edin. Yıkanmış pirinci eklenerek 2-3 dakika kavurun. Baharatlar, şeker ve 1 bardak sıcak su ilave edin. Pirinçler suyunu çekince ocaktan alın. Yumuşamış kuru patlıcanların içini 2/3 ü oranında doldurun. Patlıcan dolmalarını tencereye dizin. Üzerine süzülen sumak suyu ve kalan zeytinyağını ilave edip pişirin. Kaynamaya başlayınca kısık ateşe alın ve 40 dakika daha pişirin. Ocaktan almadan 15 dakika önce nar ekşisi eklenir.