Ramazan sofraları için pratik ve kolay yemek tarifleri-22

11. ayın sultanı ramazanda iftar sofraları için pratik ve kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz en lezzetli yemek tariflerini Özlem Mekik sizler için hazırladı.

13 Haziran 2018, Çarşamba 09:46
A A
SEBZELİ BİFTEK

SEBZELİ BİFTEK

MALZEMELER:

● 1 kg. biftek ● 15 dilim pastırma ● 3 çorba kaşığı zeytinyağı ● 2 çorba kaşığı soya sos ● Tuz, tane karabiber ● 2 su bardağı su ● Kuşkonmaz ● 2 çorba kaşığı tereyağı ● 4-5 kiraz domates


HAZIRLANIŞI:

Biftekleri iri parçalara kesin. Etlerin etrafını pastırmayla sarıp kürdanla tutturun. Yanmaz tavada etleri arkalı önlü kızartın. Bir tencerede eti, zeytinyağı, soya sosu, tuz, tane karabiber ve 2 bardak suyu ekleyip pişirin. Kuşkonmazı buharda hafif haşlayıp tereyağında soteleyin. Pişen etlerin kürdanlarını çıkarıp servis tabağına dizin. Üzerine hafif sosundan gezdirip kuşkonmazı ekleyin. Taze biberiye ve kiraz domatesle süsleyin. Sıcak servis yapın.

KABAKLI PATATESLİ BÖREK

KABAKLI PATATESLİ BÖREK

MALZEMELER:

● 3 yufka ● 1 çay bardağı maden suyu ● 1 çay bardağı sıvı yağ ● 1 yumurta sarısı Harç: ● 1 iri boy kuru soğan ● 2 orta boy kabak ● 3 orta boy haşlanmış patates ● 1 demet maydanoz ● 4 çorba kaşığı sıvı yağ ● 1 çay kaşığı karabiber ● 2 yumurta ● Tuz 


HAZIRLANIŞI:

Harç için; sıvı yağda doğranmış soğan ve kabakları kavurun. Kabaklar yumuşayınca ateşten alın. İçine haşlanmış patatesleri rendeleyin. Kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve yumurtaları ekleyip karıştırın. Bir yufkayı tezgaha sererek üzerine maden suyu ve sıvı yağ karışımını sürün. Yufkayı yarıdan katlayın. Üzerine tekrar yağ ve maden suyu sürün. Yufkanın uzun kenarına harcı yayın. Rulo yaparak sarın ve fırın kabına yerleştirin. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Üzerine yumurta sarısı sürerek ısıtılmış 220 derece fırında altları ve üstleri pembeleşene kadar pişirin. Sıcak servis yapın.

TAVUKLU NOHUT YEMEĞİ

TAVUKLU NOHUT YEMEĞİ

MALZEMELER:

● 300 gr. kemikli tavuk eti ● 2 su bardağı nohut ● 1 kuru soğan ● 1 havuç ● 2 domates ● 1,5 yemek kaşığı salça ● 3 yemek kaşığı sıvı yağ ● 1 çubuk tarçın ● 1 çay kaşığı tuz ve karabiber

Üzerine: ● 1 tutam maydanoz 


HAZIRLANIŞI:

Tavukları derin bir tencereye alın ve üzerini 1 parmak geçecek kadar su doldurup haşlayın. Ayrı bir tencerede nohutları bir gece önceden ıslatın ve diğer gün suyunu değiştirip haşlayın. Kabuklarını bırakınca altını kapatıp süzün. Tavuklar haşlanınca suyunu ayrı bir kaba alın. Soğanı yemeklik, havucu ve domatesi küp halinde doğrayın. Soğanı ve havucu sıvı yağda soteleyin. Ardından salçayı ekleyin ve kavurmaya devam edin. Salça kavrulunca tavuk suyunu, ardından nohutları ve domatesleri ilave edin. Kaynamaya başlayınca tavukları, çubuk tarçını ve baharatları ekleyin. Kapağını kapatıp kısık ateşte 35 dakika pişirin. Tavuklar pişince, kıyılmış maydanoz serperek sıcak servis yapın.

VEZİR YAHNİSİ

VEZİR YAHNİSİ

MALZEMELER:

● 4 kemikli incik ● 1 su bardağı su ● 1 çorba kaşığı biber salçası ● 7 kuru kayısı ● 2 kuru soğan ● 2 çorba kaşığı tereyağı ● Tuz, karabiber

Üzerine: ● 1 çay bardağı soyulmuş kavrulmuş badem ● 1 çay bardağı kıyılmış maydanoz


HAZIRLANIŞI:

Etleri tereyağında suyunu çekip bırakana kadar kavurun. İri doğranmış soğan ve salçayı ekleyin. Soğan şeffaflaşana kadar kavurun. 1 su bardağı su, kayısı ve baharatları ekleyin. Etler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin. Üzerine badem ve maydanoz serperek servis yapın.

KIYMALI BAMYA

KIYMALI BAMYA

MALZEMELER:

● 750 gr. bamya ● 3 çorba kaşığı zeytinyağı ● 2 kuru soğan ● 1 çorba kaşığı domates salçası ● 300 gr. kıyma ● 4 domates ● Tuz, karabiber, kırmızıbiber ● Yarım su bardağı su ● 1 limon suyu ● 2 çorba kaşığı nar ekşisi

Üzerine: ● Kıyılmış maydanoz 


HAZIRLANIŞI:

Bamyaları ayıklayıp kararmaması için limonlu suda bekletin. Doğranmış soğanı zeytinyağında kavurun. Kıymayı ekleyin ve suyunu çekene kadar soteleyin. Salçayı ilave edin ve kokusu gidene kadar 5 dakika kavurun. Küp doğranmış domates, bamya, baharat ve suyunu ekleyip kısık ateşte bamyalar yumuşayana kadar pişirin. Limon suyu ve nar ekşisini ilave edip, karıştırın. Kıyılmış maydanoz serperek servis yapın.

SAFRANLI KEBAP

SAFRANLI KEBAP

MALZEMELER:

● 1 kg. nuar ● 4 diş karanfil ● 400 gr. mantar ● 300 gr. arpacık soğan ● 4 çorba kaşığı tereyağı ● 2 su bardağı su ● 1 çay kaşığı safran veya zerdeçal ● 1 tatlı kaşığı un ● Tuz, karabiber


HAZIRLANIŞI:

Nuarın üzerine bıçakla küçük çentikler açın ve karanfilleri yerleştirin. 2 çorba kaşığı tereyağında nuarı çevirerek kızartın. Üzerine 2 su bardağı su ekleyin ve 1,5 saat pişirin. Pişen nuarı dilimleyin. Kalan tereyağında doğranmış soğan ve mantarları kavurun. Dilimlenmiş etleri, un, baharat ve üzerine çıkacak kadar suyu ekleyin. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin ve servis yapın. 

İRMİK TATLISI

İRMİK TATLISI

MALZEMELER:

Hamur: ● 2,5 su bardağı irmik ● 1 paket karbonat ● 1 su bardağı toz şeker ● 1 su bardağı yoğurt Şerbeti: ● 3 su bardağı su ● 3 su bardağı toz şeker ● Birkaç damla limon suyu

Süslemesi: ● Fındık, badem


HAZIRLANIŞI:

Tüm hamur malzemelerini çırpın ve yağlanmış tepsiye dökün. Önceden ısıtılmamış ama 180 dereceye ayarlanmış fırında üzeri kahverengi olana kadar pişirin. Fırından çıkarıp şerbetini dökün. Fındık ve bademle süsleyip servis yapın. Şerbeti için; su ve şekeri kısık ateşte ara sıra karıştırarak kaynatın. Kaynayınca limon suyunu ekleyip, 1-2 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Soğumaya bırakın.