Ramazan sofraları için pratik ve kolay yemek tarifleri-10

11. ayın sultanı ramazanda iftar sofraları için pratik ve kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz en lezzetli yemek tariflerini Özlem Mekik sizler için hazırladı.

29 Mayıs 2018, Salı 11:30 Son Güncelleme: 29 Mayıs 2018, Salı 11:33
A A
ETLİ GERDAN BÖREĞİ

ETLİ GERDAN BÖREĞİ

MALZEMELER:

● 2 hazır yufka

● 500 gr. kuzu kuşbaşı eti

● 4 orta boy kuru soğan

● 50 gr. tereyağı

● 2 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber

● 1 yemek kaşığı un

● 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

● 2 su bardağı yoğurt

● 1,5 su bardağı su


HAZIRLANIŞI:

Soğanı tereyağında kavurun. Tuz, karabiber ve eti ilave edip et, suyunu çekene kadar kavurun. 1 yemek kaşığı unu etlerin üzerine serpip 2-3 dakika daha pişirin. Sıcak suyu ilave edip eti, kısık ateşte iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Yufkaları tezgahta açık şekilde üst üste serin. Dört tarafını ortaya doğru toplayıp dikdörtgen şeklinde bir hamur elde edin. Uzun kenarına harcı uzunlamasına yerleştirin. Yufkayı ucundan başlayarak rulo oluşturacak şekilde sarın. Üzerine fırça yardımıyla sıvı yağ sürün. Isıtılmış 175 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Henüz sıcak haldeyken üzerine yoğurt gezdirin ve kırmızı pul biberi serpiştirin. Sıcak servis yapın.

AKŞEHİR ÇORBASI

AKŞEHİR ÇORBASI

MALZEMELER:

● 1 su bardağı nohut

● Yarım su bardağı aşurelik buğday

● 8-9 su bardağı et suyu (veya tavuk suyu)

Terbiyesi:

● 500 gr. yoğurt

● 2 çay kaşığı tuz

● 1 yumurta

● 2 tepeleme yemek kaşığı un

Diğer:

● 3 yemek kaşığı tereyağı (veya 4 yemek kaşığı sıvı yağ)

● 1 yemek kaşığı kuru nane ● 2 çay kaşığı kırmızı toz biber


HAZIRLANIŞI:

Nohut ve buğdayı yıkayıp süzün. 6 su bardağı suyla bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün yıkayıp tekrar süzün. Üzerine 8-9 su bardağı et suyu ekleyip iyice yumuşayana kadar haşlayın. Terbiyesi için; ayrı bir kapta yoğurt, tuz, yumurta ve unu tel çırpıcı ile iyice çırpın. Karışımı yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak tencereye aktarın. Orta ateşte kaynatın ve ocaktan alarak tuzunu kontrol edin. Yağı küçük bir tavada kızdırıp nane ve kırmızıbiberi ekleyin. 1 dakika kadar pişirip ocaktan alın. Biberli sosu çorbanın üzerine gezdirin ve çorbayı sıcak sıcak servis yapın.

FIRINDA BİFTEK

FIRINDA BİFTEK

MALZEMELER:

● 800 gr. biftek ● 2 kuru soğan ● 2 defne yaprağı

● 1 çorba kaşığı salça

● 3 domates

● 2 kırmızıbiber

● 2 yeşilbiber ● 1 çay kaşığı tane karabiber

● 1 tatlı kaşığı tuz ● Yarım çay bardağı zeytinyağı

● 2,5 su bardağı sıcak su

PÜRESİ: ● 4 patates

● 1,5 su bardağı süt

● 2 çorba kaşığı tereyağı

● 1 su bardağı haşlanmış bezelye ● 1 tatlı kaşığı tuz


HAZIRLANIŞI:

İnce dilimlenmiş bifteği zeytinyağında kızartın. Kızarmış etleri fırın kabına dizin. İri doğranmış soğanları tavada kavurduktan sonra salça, defne yaprağı ve tane karabiberini ekleyip karıştırın. 2,5 su bardağı sıcak su ilave edip kaynatın. Bifteklerin üzerine dökün. Fırın kabını önce yağlı kağıt ardından alüminyum folyo ile kapatın. Isıtılmış 180 derece fırında 50 dakika pişirin. Fırından çıkartıp uzun doğranmış domates, biberler ve tuzunu ekleyin. 50 dakika daha pişirin. Pişme süresinin sonunda etlerin pişmesini kontrol ederek fırından çıkartın. Püresi için; patatesleri haşlayın. Kabuklarını soyup, rendeleyin. Tereyağı ve bezelyeyi ekleyin. Sütü yavaş yavaş ilave edip pişirin. Tuzunu serpin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın. Servis tabağına önce püreyi üzerine etleri dizin. Üstüne sosundan gezdirip sıcak servis yapın.

PÜRELİ SARAY KÖFTESİ

PÜRELİ SARAY KÖFTESİ

MALZEMELER:

Köfte:

● 1,5 kg. orta yağlı kıyma

● 1 rendelenmiş soğan ● 3 çay kaşığı tuz

● Bir tutam karabiber

Püre:

● 6 haşlanmış patates ● 2 çorba kaşığı tereyağı

● 1 tatlı kaşığı tuz

● 1 çay bardağı süt


HAZIRLANIŞI:

Köfte harcını karıştırıp yoğurun. Kare cam kaba köfteyi bastırarak yayın. Isıtılmış 170 derece fırında 40 dakika pişirin. Patatesi soyup ezin. Tencerede yağ, tuz ve süt ile birlikte karıştırarak birkaç dakika kavurun. Köfteyi fırından çıkarıp üzerine patates püresini ekleyip, yayın. Tekrar fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp kare şeklinde kesin. Sıcak servis yapın.


TAVUKLU ISPANAK AŞI

TAVUKLU ISPANAK AŞI

MALZEMELER:

1 su bardağı nohut

● 250 gr. tavuk but kuşbaşı ● 1 kuru soğan

● 3 çorba kaşığı tereyağı ● 1 havuç

● 1 çorba kaşığı domates salçası

● 1 tatlı kaşığı biber salçası ● 1 yeşil biber

● Tuz, karabiber, pul biber ● Yarım kg. doğranmış ıspanak


HAZIRLANIŞI:

Nohutları akşamdan ıslatıp ertesi gün 1 saat pişirin. Ayrı bir tencerede tereyağı, küp doğranmış soğan ve tavukları koyun. Tavuk suyunu çekene kadar kavurun. Doğranmış biber, havuç ve salçaları ekleyin. Birlikte 5 dakika daha soteleyin. Suyuyla beraber nohutları koyun. Kapağı kapalı olarak kısık ateşte nohutlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişmesine yakın baharatını ve ıspanakları ekleyin. Sıcak olarak servis yapın.

SOSLU PİRZOLA

SOSLU PİRZOLA

MALZEMELER:

● 10 kalem pirzola

● 1 tatlı kaşığı un

● 1 tatlı kaşığı salça

● 1 tutam karabiber

● 1 tutam tuz

● 2 çorba kaşığı tereyağı

Süslemesi:

● 10 kiraz domates

● 1 tutam taze fesleğen


HAZIRLANIŞI:

Pirzolaları kızgın tavada arkalı önlü kızartın. etleri tavadan alıp yağ, un ve salçayı ekleyin, karıştırarak kavurun. Tuz, karabiber, 1 bardak su ve pirzolaları ilave edin. Kapağını kapatıp, kısık ateşte pişirin. Pişen yemeği domates ve fesleğen yapraklarıyla süsleyip servis yapın.

ÇİLEKLİ SÜT MUHALLEBİ

ÇİLEKLİ SÜT MUHALLEBİ

MALZEMELER:

● 4 su bardağı süt ● 6 çorba kaşığı toz şeker

● 2 çorba kaşığı pirinç unu ● 4 çorba kaşığı un

● 1 çay kaşığı vanilya ● 1 yumurta sarısı ● 2 çorba kaşığı tereyağı ● 2 çay bardağı toz badem

Şekerli çilek: ● 300 gr. çilek ● 6 çorba kaşığı toz şeker

● 1 tatlı kaşığı vanilya

Süslemesi: ● 1 çay bardağı soyulmuş badem ● 5-6 dal taze nane


HAZIRLANIŞI:

Süt, toz şeker, vanilya, un ve pirinç ununu karıştırın. Muhallebi kıvamını alıncaya kadar pişirin. Yumurta sarısı ve tereyağını ekleyerek karışımı 10 dakika çırpın. Bademleri ekleyip karıştırın. Tatlıyı suyla ıslatılmış servis kaselerine paylaştırın. Bir gece buzdolabında dinlendirin. Ertesi gün ters çevirerek tabaklara koyun. Badem, taze nane ve şekerli çileklerle süsleyerek servis yapın. Şekerli çilek için; çilekleri yıkayın ve kurulayın. Üzerine toz şeker ve vanilya serpin. Bir gece şekerle birlikte çilekleri dinlendirin.

Kişisel verilere ilişkin aydınlatma politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Kişisel verilere ilişkin aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.