Dini bilgiler Er-Rahi̇m ne demek? Allah'ın isimlerinden Er Rahi̇m esmasının faziletleri nelerdir?

Er-Rahi̇m ne demek? Allah'ın isimlerinden Er Rahi̇m esmasının faziletleri nelerdir?

Paylaş
Er-Rahi̇m ne demek? Allah'ın isimlerinden Er Rahi̇m esmasının faziletleri nelerdir?

Esma-ül hüsna Allah C.C isimleridir. Allah ile kul arasındaki ilişkiyi ayrıntılarıyla ortaya koymak açısından Esma-ül hüsnanın büyük önemi vardır. Allah’ın en güzel isimleri arasında yer alan Er-Rahim esması diğerlerine nazaran yaşamın içinde daha fazla zikredilmektedir. Çünkü bu esma Besmele-i Şerif içerisinde geçmektedir. Er-Rahi̇m ne demek? Allah'ın isimlerinden Er Rahi̇m esmasının faziletleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Er-Rahim esması, Tevbe Suresi dışında, Kur’an-ı Kerim’in birçok suresinin başında geçer. Bu nedenle de Allah C.C diğer esmalarından daha fazla zikredilmektedir. Kelime köküne bakıldığında acımak, bağışlamak ve merhamet etmek anlamları taşıdığı görülmektedir.

Haberin Devamı

 

ER-RAHİM NE DEMEK?

Er-Rahim sıfatı, rahmet sözcüğünden türeyen bir kelimedir. Bu sıfat ile Allah C.C'nin engin bir şefkate ve merhamete sahip olduğu işaret edilir. Bu bağlamda, Er-Rahim ismi ile yüce yaratıcının yalnızca müminlere merhamet ettiği belirtilmektedir.

 Buna dayanarak, O’nun cennete alacağı kişilerin sadece inanan kullarından ibaret olacağı ifade edilmektedir. Rahim ismi ile Allah’ın rahmeti ve merhametinin, dünyada bahşettiği nimetleri iyilik adına kullanan kullarına vereceği ima edilmektedir. 

 Rahim kelimesinin köküne bakıldığında rahman kelimesi ile aynısı kökten geldiği görülmektedir. Ancak içerik ve mana bakımından farklı anlamlar taşımaktadır. Allah C.C esmalarından en sık kullanılan Rahman sıfatı ezel ile alakalıdır. Ezel, başı ve evveli olmayan anlamına gelir Rahim sıfatı ise ebed ile alakalıdır.

Haberin Devamı

 Ebed, sonu olmayan ile ifade edilir. Bu nedenle Allah C.C'nin dünyanın rahmani ve ahiretin ise rahimi olduğu vurgulanmıştır. Çünkü er-rahim esma-il şerifi ahirette yalnızca mü'min kullarına karşı olacak olan merhameti ifade etmektedir.

 

ALLAH'IN İSİMLERİNDEN ER-RAHİ̇M ESMASININ FAZİLETLERİ NELERDİR? 

 “Ya Rahim” ya da "Er-Rahim" tespihine devam eden kullar, birçok fazilete erişebilmektedir. Bu bağlamda gerçekleşmesi mümkün olan faziletler ise aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir.

Agresif ve çok çabuk sinirlenen kimse, “Er-Rahim” esmasını zikretmeye devam ederse, Allah'ın izni ile öfkesi azalmaktadır.AA

Sıkıntıda olan kişilerin “Er-Rahim” ismi şerifini okuduğu dönemlerde çeşitli ikram ve lütuflara mazhar olduğu görülmektedir.

Namaz bittikten sonra “Ya Rahim” teşbihi yapıldığında, maddi ve manevi rızık kapıları açılır.

“Ya Rahim” esmasını her gün okuyan kulların ahlakı iyi yönde düzelmeye başlar. Bununla birlikte yine başka birinin ahlakının düzelmesi niyeti için de “Ya Rahim” esması zikredilmektedir.

Hasta bir kimse “Er-Rahim” esması okuduğunda, Allah’ın izni ile bu hastalıktan kurtularak şifa bulur.

“Ya Rahim” esması her gün okunduğunda kişinin rızkı bereketlenir.

 ER- RAHİM İSMİNİN GEÇTİĞİ AYETLERİN BAZILARI 

Haberin Devamı

 Allah C.C'nin esmalarından biri olan Er-rahim sıfatı, Kur'an'ı Kerim'de 115 yerde yine bağışlanma manası taşıyan Gafur sıfatı ile beraber kullanılmıştır. Bu durum ise Allah'ın bağışlayıcılığının ne denli yüce olduğunun vurgulanması açısından oldukça dikkat çekicidir. Er-rahim sıfatının geçtiği bazı ayetler ise şöyledir;

Fetih 14

Haşr 22

Yusuf 64

Ahzab 43

Zümer 53

Bakara 160

Hicr 49

Nisa 106