Dini bilgiler Mevlid Kandili ne zaman, hangi gün 2022? Mevlid Kandili Kuran’da geçiyor mu? Mevlid Kandili ile ilgili ayetler neler?

Mevlid Kandili ne zaman, hangi gün 2022? Mevlid Kandili Kuran’da geçiyor mu? Mevlid Kandili ile ilgili ayetler neler?

Paylaş
Mevlid Kandili ne zaman, hangi gün 2022? Mevlid Kandili Kuran’da geçiyor mu? Mevlid Kandili ile ilgili ayetler neler?

Mevlid Kandili her yıl Hicri takvime göre Rebiülevvel ayının 11. gününü 12. gününe bağlayan gece idrak ediliyor. İslam alimleri tarafından Kadir gecesinden sonra en faziletli gece olarak bildirilen Mevlid Kandili Peygamber Efendimizin doğduğu gece olması nedeniyle Müslümanlar tarafından büyük bir hürmet ve aşk ile idrak ediliyor. Peki, Mevlid Kandili ne zaman, hangi gün? Mevlid Kandili Kuran’da geçiyor mu? Mevlid Kandili ile ilgili ayetler neler? İşte yanıtı…

Mevlid Kandili, Allahu Teala’nın “Sen olmasaydın dünyaları yaratmazdım” sözünün muhatabı Hz. Peygamber Muhammed Mustafa’nın (S.A.V.) doğum günü kutlamak amacı ile idrak ediliyor. Peygamber Efendimizin nuru ile alemleri aydınlattığı bu mübarek gecede milyonlarca Müslüman, cami, mescit ve evlerinde Kuran-ı Kerim okuyor, dualar ediyor, çeşitli ibadetlerde bulunuyor. Diğer yandan Mevlid Kandili hakkında birçok soru da araştırılmaya devam ediyor. İşte 2022 Mevlid Kandili tarihi ve diğer soruların yanıtları…

Haberin Devamı

2022 MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN, HANGİ GÜN?

Rebiülevvel ayının 11. gününde idrak edilen Mevlid Kandili bu yıl 7 Ekim Cuma gününe denk geliyor.

MEVLİD KANDİLİ KURAN’DA GEÇİYOR MU?

Mevlid Kandili, Kur’an-ı Kerim’de geçmemektedir. Bununla birlikte İslami açıdan önem addedilen ve kandil olarak idrak edilen geceler de Kur’an-ı Kerim’de yer almamakla birlikte Mi'rac olayı hem naslarla hem de tarihî kayıtlarla sabittir. Ayrıca Kur’an-ı Kerim’in inmeye başladığı gece olan Kadir Gecesi de bazı ayetlerde yer almaktadır.

Kandiller Osmanlılar döneminde II. Selim (1566-1574) zamanından başlayarak, minarelerde kandiller yakılarak duyurulup kutlandığı için "Kandil" olarak anılmaya başlamıştır.

Diğer yandan Kuran-ı Kerim’de Mevlid Kandili ile ilgili ayetler yer almaktadır.

MEVLİD KANDİLİ İLE İLGİLİ AYETLER NELER?

Peygamber göndermekle Allah, müminlere büyük bir lütufta bulunmuştur. Halbuki daha önce onlar apaçık bir sapıklık içinde idiler." (Al-i İmrân, 164)

Haberin Devamı

"Andolsun, Allah'ın rasûlünde sizin için, Allah'a ve âhiret gününe kavuşmayı umanlar için ve Allah'ı çok ananlar için güzel bir örnek vardır." (Ahzâb, 21)

Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik." (Enbiyâ, 107)

"De ki: Allah'ı seviyorsanız bana uyunuz ki, Allah da sizi sevsin ve günâhlarınızı bağışlasın..." (Âl-i İmrân -31)

Ey iman edenler! Allah'tan korkun ve doğru söz söyleyin. (Böyle davranırsanız) Allah işlerinizi düzeltir ve günahlarınızı bağışlar. Kim Allah ve Rasulü'ne itaat ederse büyük bir kurtuluşa ermiş olur " (Ahzap 70-71)