Dini bilgiler Rahmet nedir? Rahmet ne demek TDK? Rahmet sözlük anlamı...

Rahmet nedir? Rahmet ne demek TDK? Rahmet sözlük anlamı...

Paylaş
Rahmet nedir? Rahmet ne demek TDK? Rahmet sözlük anlamı...

Kelime anlamı eşliğinde rahmet sözcüğü bağışlama ya da lütufta bulunma gibi karşılıklar üzerinden kullanılır. Özellikle dini açıdan Allah'ın, tüm yarattıklarına merhamet etmesi şeklinde bir ifadeye sahip olduğunu eklemek gerekir. Rahmet nedir? Rahmet ne demek TDK? Rahmet sözlük anlamı hakkında merak edilen tüm detayları posta.com.tr okurları için derledik.

Türkçe 'de yerleşik şekilde çok fazla kullanılan rahmet kelimesi, lütufta bulunma veya bağışlama gibi kelime anlamına sahiptir. Özellikle İslamiyet açısından ele alındığı vakit, Cenabı Hakk'ın, tüm yarattıklarına merhamet etmesi biçiminde öne çıkan bir anlamı bulunur. Bu konuda hem İkinci anlamı hem de ilk anlamı ile eşit oranda yangın biçimde kullanılır.

Haberin Devamı

RAHMET NEDİR?

Genel olarak iki değişik anlamı doğrultusunda rahmet kelimesi öne çıkar. Hem Arapça üzerinden günlük kullanılan anlamı hem de İslami açıdan karşılık kapsamında önemli bir yer tutar.

  • Bağışlamak
  • Lütufta bulunmak
  • Allah'ın tüm yarattıklarına karşı merhametli bulunması

 Bu şekilde farklı anlamları ile birlikte Türkçede hala geçerli olarak yaygın şekilde kullanılan bir sözcüktür. Özellikle Allah rahmet eylesin gibi sözcük kalıbı doğrultusunda daha fazla kullanılan bir kelimedir. Bu da sözcüğün yukarıda verilen üçüncü anlamı ile birlikte daha fazla öne çıkması anlamına gelir.

RAHMET NE DEMEK TDK?

Rahmet kelimesi Türk Dil Kurumu açısından bağışlamak veya lütufta bulunmak gibi anlamlara sahiptir. Bu adamlar her ne kadar kelime anlamı olarak öne çıksa bile, daha çok İslamiyet üzerinden taşımış olduğu anlam ile önemlidir. Çünkü bu bağlamda Allah'ın, tüm yarattıklarına karşı göstermiş oldu Merhameti ifade eder. Çünkü Allah bağışlayıcıdır şeklinde İslamiyet üzerinden bir anlam bulunur.

Haberin Devamı

RAHMET SÖZLÜK ANLAMI

Hem dini açıdan öne çıkan anlama hem de kelime anlamı ile birlikte rahmet sözcüğü Türkçede önemli sözcüklerden biridir. Taşımış olduğu anlamı eşliğinde devamlı olarak kullanılan bir kelimedir. Bu bağlamda sözlük anlamı ise bağışlamak ya da lütufta bulunmak şeklinde ön plana çıkar. Allah’ın bağışlayıcı olması üzerinden kullanılan bir kelime olduğunu söylemek gerekir. Bu doğrusu kalıp olarak bir kişi vefat ettiği zaman Allah rahmet eylesin biçiminde kullanılır. Yani öldükten sonra kişinin ruhu adına Allah’ın bağışlayıcı olması üzerinden dilek dilenir.