Dini bilgiler Sa'y nedir, nasıl yapılır? Sa'y nerede yapılır, kuralları nelerdir?

Sa'y nedir, nasıl yapılır? Sa'y nerede yapılır, kuralları nelerdir?

Paylaş
Sa'y nedir, nasıl yapılır? Sa'y nerede yapılır, kuralları nelerdir?

Dini literatürde kullanılan Sa’y kelimesi, özellikle hacı adayları için önem arz eden bir konudur. Hac ve umre ibadeti ile ilgili olan bu kelimenin anlamını merak edenler için özel bir tanıtım yazısı hazırladık. Yazımız genel anlamda Sa’y kelimesinin anlamını ihtiva etmektedir. Sa’y nedir? Sa’y nasıl yapılır sizler için derledik.

Sa’y kelime anlamı, İslami literatürde, Safa ve Merve arasında koşarak yapılan ibadete verilen isimdir. Hac ibadetini yapanlar Kabe’yi tavaf ettikten sonra Safa ve Merve arasında koşar adım gidip gelirler. Bu işleme Sa’y denilmektedir.

Haberin Devamı

Sa'y nedir, nasıl yapılır?

İhramlı iken hac ibadeti esnasında Kabe tavaf edilir. Tavaftan sonra Kabe’nin doğusunda bulunan Safa ve Merve arasında dört kez gidilir ve ardından 3 kez dönülür. Koşar adımla veya yürüyerek yapılan bir ibadettir. Erkekler koşar adımla bayanla ise yürüyerek bu işlemi gerçekleştirir. Hac ibadetinde vacip olan sa’y bu şekilde yapılır. Bu vacip ibadetin başlama yeri Safa tepesidir.

Sa’y nerede yapılır, kuralları nelerdir?

Hac ibadeti esnasında gerçekleştirilen Sa’y, Safa ve Merve tepesi arasında yapılan bir ibadettir. Mekke’de bulunan bu iki tepe Hz. İbrahim (as)’ın hanımı Hz. Hacer’in konakladığı yerdir. Hz. İbrahim aleyhisselam Allah-u Teala’nın emri ile hanımını ve küçük oğlu İsmail’i Mekke’nin kurulduğu bölgeye bırakmıştır. Bu bölgede o zamanlar hiçbir şey yoktu ve yerleşim yoktu. Daha sonra Hz. İbrahim aleyhisselam Allah-u Teala’nın emri ile geri döndü. Hz. İbrahim ailesini Allah’a emanet etti. Hz. Hacer susayan ve acıkan oğlu İsmail için Safa ve Merve arasında defalarca koştu. Sonunda İsmail’in ayağının altından bir su fışkırdı. Bu Zemzem suyuydu. Daha sonra bu su sayesinde Mekke yerleşim yeri haline geldi. Sa’y ibadetinin tarihçesi bu şekildedir.

Haberin Devamı

Vacip olan Sa’y ibadetinin kuralları şu şekildedir:

1-Önce niyet edilir. ‘Allah’ım senin rızan için sa’y yapmak istiyorum. Sa’y ibadetimi kabul et ve bana kolaylaştır.

2-Dua eder gibi eller açılır. Tekbir getirilir, salavat getirilir ve tehlil yapılır.

3-Merve’ye doğru erkekler yeşilışık bölgesinde yürüyüş yapar. Buna hervele denilmektedir.

4-Toplamda 7 tur atılır. Erkekler traş olur ve ihramdan çıkar.