Ramazan Orucunuzu da bırakmayın, sağlığınızı da!

Orucunuzu da bırakmayın, sağlığınızı da!

Paylaş
Orucunuzu da bırakmayın, sağlığınızı da!

Ramazan ayı nefsin sınandığı, yeme konusunda irade gösterdiğimiz özel bir ay. Ancak yılın 11 ayından farklı beslenip alışkanlıklarımızı değiştirmemize vücudumuz her zaman olumlu tepki vermiyor.

Vücudumuzun 30 gün sürecek yeme ve uyku düzenine hızlıca uyum göstermesi için özenli davranmamız şart. Sağlıklı bir ramazan ayı geçirebilmek için dikkat edilmesi gerekenleri Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay anlattı:

Haberin Devamı

Oruç tutmak ne zaman tehlike gösterebilir?

Uzmanların uyarılarını dikkate almadan oruç tutmak sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle de kalp, şeker ve tansiyon gibi kronik rahatsızlığı olanlar, oruç tutarken daha dikkatli olmalı. Artan sıcakların da etkisiyle mevcut rahatsızlıkların tetiklenmemesi için uzmanları dinlemek çok önemli.

En önemli koşul: Sahura kalkmak

Sahura kalkmadan oruç tutmak aç kalma süresini uzatarak metabolizmanın hızını düşürür. Bu durum; başta halsizlik ve baş ağrısı gibi rahatsızlıkları beraberinde getirir. Bu nedenle oruç tutanlar mutlaka sahura kalkmalı. Sahurda yemekler yavaş ve sindirilerek yenmeli. İftar ve sahurlarda yağlı, baharatlı ve acı yemeklerden uzak durulmalı. Ramazanda mümkün olduğunca hafif yenmeli, yemeğe öncelikle hafif bir kahvaltı veya çorbayla başlanmalı. Sonrasında bol sulu, sebze içeren, az yağlı bir öğünle devam edilmeli.

Haberin Devamı

Sahurda ağır yemek gün boyu tok tutar mı?

Sahurda çok ve ağır yiyecekler tüketmenin kişiyi gün boyu tok tuttuğuna inanılır. Ancak bu yanlış bir düşünce. Aksine kan şekerini hızlı yükselten ve karbonhidrat içeren gıdalar erken acıkmaya sebep olur. Sıvı gıdaların yanında ölçülü yenen yumurta, peynir, sebze ve lifli gıdalar kan şekerini dengeli tutar ve acıkmayı geciktirir. Bunların yanında ramazan boyunca hem protein hem kalsiyum açısından zengin olan yoğurt veya ayran tüketmek önemli.

Su içmeyi unutmayın!

Yaza denk gelen ramazan ayında terlemenin çok olması sıvı kaybını da artırır. Bu nedenle özellikle bu dönemlerde su tüketimine ağırlık verilmeli. İftardan sahura kadar en az 8-10 bardak su içilmeli.

İftar ve sahur arasına 2 öğün ekleyin

Sağlıklı bir beslenme normal şartlarda 5-6 öğünden oluşur. Ramazan ayında ise beslenme alışkanlığı sahur ve iftardan oluşan 2 ana öğüne düşer. İftardan uykuya gidene kadarki zaman dilimine ek öğünler eklemek, yaşanabilecek olumsuzlukları ve metabolizma hızının düşmesini engeller.

Ramazanda sporu ertelemeyin

Sağlık için spor yapmak da sağlıklı beslenmek kadar önemli. Bu nedenle Ramazan boyunca da kendimizi çok yormayacak şekilde hareket etmeyi ihmal etmemeliyiz. Bunun için iftardan yaklaşık 2 saat sonra vücudu çok yormadan yürüyüş yapılabilir.