Ramazan Ramazanda kalp sağlığı nasıl korunur?

Ramazanda kalp sağlığı nasıl korunur?

Paylaş
Ramazanda kalp sağlığı nasıl korunur?

LIV Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr.Ahmet Özkara, kalp sağlığına önem verenlerin ramazan ayında dikkat etmesi gerekenleri anlattı

Kalp hastası olanların oruç tutması konusunda mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini ifade eden Prof. Dr.Ahmet Özkara, "Uzun süreli açlık ve iftarda birden aşırı yemek yemeyle birlikte vücudun metabolik dengesi bozulur ve kısa sürede hızlı kilo artışlarına neden olur. Sonuç olarak kalp krizi riski artar. Düzenli ilaç kullanması gereken bu hastalar ilaç saatlerini iftar ve sahura göre ayarlayabilirler ancak günde üç öğün ilaç kullanması gereken hastaların tedavilerini aksatmaması adına oruç tutmaları doğru olmaz. Yine yaklaşık 15-16 saatlik açlık ve susuzluk esnasında kullandıkları tansiyon ilaçlarının etkileri artabilir ve gün içinde ani tansiyon düşmeleri ve buna bağlı kalp krizlerinin tetiklendiği durumlar ortaya çıkabilir. İdrar söktürücü kullanması gereken hastaların aşırı sıvı kaybı nedeniyle tansiyon düşmesi ile beraber istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle idrar söktürücü ilaç kullanması gereken hastaların oruç tutmaları doğru değil.

Haberin Devamı

Şeker hastaları oruç tutabilir mi?

Daha önceden kalp ameliyatı olmuş ya da stent takılmış hastalar kontrolden geçtikten sonra ilaç saatleri doktorları tarafından ayarlanmak kaydıyla oruç tutabilirler. Ancak bu kararı mutlaka hekime danışarak alınmalı. Kalp damar hastalığı olduğu bilinen kişilerin büyük bir kısmında diyabet eşlik eden hastalık olarak karşımıza çıkar. Diyabeti olan kişiler bu kadar uzun süre aç kalmamalı. Kan şeker değerleri kontrol altında olsa bile iftarda birden aşırı miktarda yemek yemek kan şekerini de ani yükselmelere ve vücudun metabolik dengesinin bozulmasına neden olabilir. Oruç tutacak kalp hastalarının mutlaka ilaçlarını aksatmadan kullanması ve iftarda aşırı yağlı yemek yemekten kaçınması gerek. İftarda hızlı ve aşırı yemek yememek de önemli. Boş midenin hızla doldurulmasıyla berber vücutta tüm denge bozulabilir ve ayrıca midenin ani gerilmesiyle beraber kalbe baskı yaparak yeterli miktarda kanın kalbe gitmemesi nedeniyle kalp krizleri görülebilir.

Haberin Devamı