Tamer Heper Rayicin altında satılabilir
HABERİ PAYLAŞ

Rayicin altında satılabilir

Haberin Devamı

Ortaklığın giderilme davalarında bilirkişi kıymet takdirini neye göre belirliyor? Belirlenen değere itiraz nereye yapılmalı? Bilirkişinin verdiği değer belli iken bunun altında satış nasıl yapılır? ● H. M.

Önce size bir yasa maddesinden söz edeyim. 02.07.2012 tarihli 6352 sayılı kanunla değişik 115. madde şöyledir: “İhalenin yapılması: MADDE 115- Birinci ve ikinci ihale icra memuru tarafından, ilanda belirlenen yer, gün ve saatte, elektronik ortamda verilen en yüksek teklif üzerinden başlatılır. Satışa çıkarılan mal üç defa bağırıldıktan sonra, elektronik ortamda verilen en yüksek teklif de değerlendirilerek, en çok artırana ihale edilir. Şu kadar ki, artırma bedelinin malın tahmin edilen bedelinin yüzde 50’sini bulması ve satış isteyenin alacağına rüçhanı olan diğer alacaklar o malla temin edilmişse bu suretle rüçhanı olan alacakların mecmuundan fazla olması ve bundan başka paraya çevirme ve paraların paylaştırılması masraflarını aşması gerekir.

Birinci ihalede, alıcı çıkmazsa veya bu maddede yazılı miktara ulaşılmazsa satış icra memuru tarafından geri bırakılır.

İkinci ihalede, alıcı çıkmazsa veya bu maddede yazılı şartlar gerçekleşmezse satış talebi düşer.”

Yasa bu. Değer iki yerde belirlenir. Birincisi, ortaklığın giderilmesi davası sürüyor iken mahkemece dosya bilirkişiye tevdi olunur, bilirkişi bir değer belirler. Dava sonunda gayrimenkulün satışına karar verilirse, dosya satış memurluğuna gider, burada da ikinci defa değer belirlenir.

Bu belirleme rayiç değere bakılarak yapılır. Yani gayrimenkulün bulunduğu mevki, vasıfları, yaşı ve bunun gibi hususlar gözönüne alınır. Çevredeki benzer gayrimenkullerin değeri de bir faktör olarak değerlendirmede yer alır. Bilirkişi raporlarındaki değerlere elbette itiraz mümkündür, bu itiraz bilirkişi tayini ile gayrimenkulün değerini belirlemeye karar veren makama yapılır.

Satış sırasında gayrimenkulün rayiç değerinin altında satılması yukarıdaki 115. maddede açıkça görüldüğü şekilde, bazı kriterleri karşılaması suretiyle yapılabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder