Dünya Reaktörden duman yükseliyor

Reaktörden duman yükseliyor

Paylaş
Reaktörden duman yükseliyor

Japonya'da Fukuşima-Daiçi nükleer santralinin 3 numaralı reaktöründen duman yükselmeye başladı

Tokyo Elektrik İşletmesi'nin sözcüsü Hiroşi Aizawa, nükleer santralinin 3 numaralı reaktöründen duman yükselmesi nedeniyle çalışanların tahliye edildiğini söyledi.

Aizawa, 3 numaralı reaktörden duman yükselmesinin nedeninin soruşturulduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Japonya'da 11 Martta meydana gelen deprem ve tsunami felaketinde hasar gören Fukuşima-Daiçi nükleer santralinde radyasyon sızıntısını kontrol altına almak için çalışmalar sürdürülüyor.

ÖLÜ SAYISI 8 BİN 649 YÜKSELDİ

Bu arada Japonya'daki deprem ve tsunami felaketinde ölenlerin sayısı 8 bin 649'a yükseldi. Resmi rakamlara göre, 12 bin 877 kişinin ise hala kayıp olduğu ifade edildi.

Polis, resmi rakamların haricinde sadece Miyagi vilayetinde 15 bin kişinin ölmüş olabileceğini kaydetti. Felakette ölen birçok kişinin cesedinin, 2004'te Hint Okyanusu'nda meydana gelen tsunamide olduğu gibi bulunamayabileceği belirtiliyor.

KÖYÜN SUYUNDA RADYOAKTİF İYOT

Japonya'da Fukuşima nükleer santraline 40 kilometre mesafedeki Iitatemura köyünün suyunda normal değerlerin üç katından fazla radyoaktif iyot tespit edildi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı, dün alınan su örneklerinde radyoaktif iyot oranının, sınır olan 300 bekerel yerine 965 bekerel olarak ölçüldüğünü belirtti.

Bakanlıktan bir yetkili, "su devamlı tüketilmediği müddetçe şu an için bir sağlık riskinin bulunmadığını, ancak yine de önlem olarak köy sakinlerine bu suyu içmekten kaçınmaları tavsiyesinde bulunduklarını" kaydetti. Basında çıkan haberlerde, köy halkının içme suyu ihtiyacının karşılanacağı belirtildi.

Bu arada Japon yetkililer, santral civarında denizde radyoaktivite ölçümü yapacaklarını açıkladılar. Japon Nükleer Güvenlik Ajansından bir yetkili, denizde çok küçük oranda radyoaktif madde bulunmasının mümkün olduğunu söyledi.

''FUKUŞİMA'DA DURUM YAVAŞ YAVAŞ İYİLEŞİYOR''

Japonya Başbakanı Naoto Kan, deprem ve tsunamiden zara gören Fukuşima nükleer santralinde durumun yavaş yavaş iyiye gittiğini söyledi.

Kyodo ajansındaki habere göre, Kan, teknisyenlerin büyük bir faciayı önlemek için geceli gündüzlü çalıştıklarını da belirttiği konuşmasında, sarf edilen çabaların yavaş ama düzenli bir iyileşmeye olanak sağladığını kaydetti.

Kan'un bu açıklamayı yaptığı sırada, Tokyo Elektrik İşletmesi'nin sözcüsü Hiroşi Aizawa, nükleer santralinin 3 numaralı reaktöründen duman yükselmesi nedeniyle çalışanların tahliye edildiğini söylemişti.

Haberin Devamı

Askerler ve itfaiyeciler 6 reaktörün bulunduğu santrale düzenli olarak su püskürtürken, teknisyenler de su pompalama istasyonu ve soğutma sistemi başta olmak üzere öneme sahip bölümleri yeniden çalışır hale getirmeye uğraşıyor.

AA