Hakan Çelik 'Referandum kutuplaşmayı artırır'
HABERİ PAYLAŞ

'Referandum kutuplaşmayı artırır'

Haberin Devamı

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, lideri olduğu Türkiye Değişim Hareketi’nin (TDH) partileşmeyle ilgili süreci bu yaz tamamlayacağını açıkladı. Türkiye’nin farklı şehirlerinde mitingler gerçekleştirerek politikalarını ve çizgisini anlatan Sarıgül ile pazar günü İstanbul Avcılar’da yaptığı halk buluşması öncesinde bir araya geldik. Sarıgül, Türkiye’deki bütün partilerin Ankara’da kurulduğunu, kendilerinin ise halkın arasına girerek karış karış Türkiye’yi dolaştıklarını, bu anlamda gerçek bir Türkiye partisi olacaklarını söyledi. Seçime bir yıl kala anayasa değişikliği yapılmasını doğru bulmadığını ifade eden Mustafa Sarıgül referandumun da kutuplaşmayı artıracağı uyarısında bulundu.

Kamuoyunda TDH’nin neden hâlâ partileşme sürecini tamamlayamadığı sorgulanıyor. Neden şu ana kadar partinizi kuramadınız?
Biz klasik bir tabela partisi değiliz. Bugüne kadar bütün siyasi partiler alışıldık yolları izleyerek Ankara’da kuruldu. Biz karış karış Türkiye’yi dolaşıp iktidara geldiğimizde neler yapacağımızı halka anlatıyoruz.
Parti kurmakta geciktiğimiz doğru değil. Bir plan ve strateji çerçevesinde hareket ediyoruz. 120 aylık bir emeğimiz var ortada. Bugüne kadar 514 miting yaptık. Bu yaz partimiz kurulacak ve ilk seçimde iktidarın en güçlü adayı olacağız.

Partiniz siyasi yelpazenin neresine konumlanacak?
Biz her anlamda farklı bir siyasi hareketiz. Dar anlamda sosyal demokrasiye inanmıyoruz. Geniş anlamda özgürlükçü demokrasiyi savunan bir merkez partisiyiz.
Erdal İnönü ve Turgut Özal’ın pratik ekonomik çözümleriyle yola çıkıyoruz. Demokratik değerleri benimsemiş ve içine sindirmiş, hudut ve bayrak birliğini savunan bütün yurttaşlar partimize katılabilir.

Mayıs ayında CHP Kongresi’nde yaşanacak gelişmelere bağlı olarak strateji geliştireceğiniz doğru mu?
Cumhuriyet Halk Partisi ve Deniz Baykal’ın ne yaptığıyla hiç ilgili değiliz. Kendi oyumuza bakıyoruz. Ancak şunu da söyleyeyim, bir yenilenme olacağından söz ediliyor; fakat CHP’nin başı değişmedikçe o partiden bir şey olmaz.

Anayasa değişikliğiyle ilgili süreçte nasıl bir politika izliyorsunuz?
Anayasa toplumsal mutabakat sözleşmesidir. Benim anayasam senin anayasan diye bir şey olmaz. Anayasa değişikliği konusu seçim sonrasına bırakılmalı.
Yeni anayasayı yeni meclis yapmalı. Bütün siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek toplumsal mutabakatla anayasa yapmalıdır. Anayasa değişikliği konusunda referanduma gidilmesini de doğru ve sağlıklı bulmuyorum.
Kutuplaşmayı daha da artıracağını düşünüyorum. Referanduma gittiniz, halkın yüzde 49’u hayır dedi. O zaman ne olacak. Bu halkı ortadan ikiye bölmek doğru mu?

Demokratik Açılım sürecine destek veriyor musunuz?
Ben bu konunun Türkiye’nin gündemine zamansız şekilde getirildiğini düşünüyorum. Özü doğrudur ancak zamanlaması yanlıştır. Bu tip ulusal konular genel seçimden hemen sonra masaya yatırılmalı.
Demokratik Açılım bugünkü haliyle halk arasında büyük bir umutsuzluk ve kırgınlığa dönüştü. Biz Güneydoğu’da ikinci parti durumundayız.

Seçime nasıl bir kadroyla hazırlanıyorsunuz?
Birçok yerde AK Parti’nin önündeyiz. Gerçek Demokratik Açılım TDH ile gelecek. Gayrimüslim kurucumuz var. Partide delege sistemini kaldırıyoruz.
Gençlik ve kadın kollarının aktif olacağı bir demokratik yapı kuruyoruz. Partimizde yüzde 30 oranında kadın temsili olacak. Şu anda 710 bin gönüllü kurucumuz var. Her birinin görevi sandığa 14 seçmeni getirmek olacak.

Dış politikadaki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye yönelttiği ağır eleştirilerle İsrail’in güvenini kaybederken Suriye ve Hamas ile yakınlaştı. Ermenistan ile aceleye getirilen normalleşme protokolü niyetleri doğru olsa da zamanlama açısından yanlıştır. Bu girişimler Azerbaycan ve İsrail gibi dost ülkelerle aramızın açılmasına neden oldu.

Ekonomideki somut çözüm öneriniz nedir?
İşsizlik ve yoksullukla mücadele etmek için ne vaat ediyorsunuz? 2023’te hedefimiz Türkiye’yi Balkanlar’ın, Ortadoğu’nun ve Kafkaslar’ın lider ülkesi yapmaktır. İkinci aşamada amacımız 2050’de ilk 10 ülke arasına girmektir.
Avrupa Birliği’ne tam üyelik stratejik hedefimizdir. AK Parti iktidarı yurttaşlar arasında muazzam bir ekonomik uçurum yarattı. Bu açığı mutlaka kapatacağız.
Esnafa, çiftçiye, öğrenciye ve geniş kitlelere özel çözüm önerileri hazırladık. Esnafı borç batağından kurtaracağız. Bütün bunların nasıl olacağını kısa süre içinde tek tek açıklayacağım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder