Ekonomi Referandum öncesi musluklar açıldı

Referandum öncesi musluklar açıldı

Paylaş
Referandum öncesi musluklar açıldı

Genel seçim havasına bürünen referandum öncesinde, hükümetten vatandaşa müjdeli haberler gelmeye devam ediyor

Her kesime ayrı müjde

Haberin Devamı

Genel seçimlerin provasına dönen 12 Eylül referandumu öncesinde, hükümet halkın tüm kesimlerini ‘müjde yağmuruna’ tuttu. Geçen hafta memur sendikalarıyla yapılan toplu görüşmelerde, hükümet yıllar sonra ilk kez kamu çalışanına enflasyon tahmininin üzerinde zam yapma kararı almıştı.

Gelecek yıl için enflasyon tahmini yüzde 5.3 düzeyinde bulunduğu halde, hükümet Memur-Sen ile yüzde 8.16’lık zam oranı için el sıkıştı. Ancak müjdenin çok daha büyüğü dün öğrencilere ve iş dünyasına geldi.

Faizin tamamı devletten

Bakanlar Kurulu, yüksek öğrenim gören öğrencilerden alınan harç miktarlarına 2010-2011 öğretim yılı için zam yapmama kararı aldı. Sanayi Bakanı Nihat Ergün ise sel, yangın ve doğal afetlerden zarar gören küçük ve orta büyüklükte işletmeler (KOBİ) ile esnafa, 100 bin liraya kadar avantajlı kredi verileceğini duyurdu. ,Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) vereceği kredi 6 ayı ödemesiz, 24 ay vadeli olacak. Kredi faizinin tamamını KOSGEB karşılayacak.

Haberin Devamı

Vergi borcuna kolaylık

Dün en şaşırtıcı haberi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan verdi. Maliye Bakanlığı’nın dönem dönem tekrarladığı ‘Bir daha af yok’ sözüne karşın, Ali Babacan, “Vergi ve SGK primi borçlarıyla ilgili yeniden yapılandırma kararı aldık. Hem Gelir İdaresi, hem Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından çalışma yapılıyor” açıklamasında bulundu.

Krizin etkisiyle ödeme sıkıntısı çeken mükellefleri hedeflediklerini kaydeden Ali Babacan, “Faizlerde indirim, taksitlerde kolaylık getireceğiz” şeklinde konuştu.

Babacan’a göre af değil

Ali Babacan, vergi ve SGK primi borcuna ilişkin kararın, bir ‘af’ değil, ‘ödeme kolaylığı’ sağlayacağını savunurken, “Vergi affı olunca, vergisini ödeyenle ödemeyen arasında adaletsizlik ortaya çıkıyor. Biliyoruz ki çok zor şartlarda, malını satıp vergisini ödeyen mükellefler de var. Orada adaleti korumamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Ali Babacan, vergi borcuyla ilgili müjdeyi aslında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bir televizyon programında verdiğini ancak konunun gölgede kaldığını bildirdi.

Haberin Devamı

‘Üzücü anket’i takip etti

Ak Parti’nin 12 Eylül’deki Anayasa referandumuna ilişkin yaptırdığı anketin sonuçları 28 Ağustos’ta kamuoyuna duyuruldu. Ankette ‘evet’ oyları yüzde 54.6 çıktı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bu sonucu üzüntüyle karşıladığı, ‘evet’ oylarını yetersiz bulduğu konuşuldu.

Hükümetin, toplumun her kesimine dönük olumlu haberleri de izleyen günlerde geldi. Başbakan Erdoğan önce memurların maaş pazarlığına müdahale ederek yüzde 8.16’lık yıllık zammı onayladı. Dün de ‘üç müjde bir arada’ geldi.

Tıp fakültesinde okumak 591 lira

2010-2011 akademik yılında üniversite öğrencilerinden, birinci öğretimde 71 TL ile 591 TL arasında, ikinci öğretimde 770 TL ile 4.268 TL arasında katkı payı alınmaya devam edilecek. Bazı katkı payları şöyle: “Tıp 591 TL; diş hekimliği ve eczacılık 494 TL; veteriner hekimlik 386 TL; tıbbi bilimler ile teknik eğitim fakülteleri 281 TL; İTÜ İşletme 402 TL; mühendislik, mimarlık, ziraat, orman fakülteleri 387 TL; gemi inşaat, deniz bilimleri, güzel sanatlar 316 TL; fen-edebiyat 284 TL; hukuk, iktisat, işletme, siyasal bilgiler 313 TL; Açıköğretim Fakültesi 71 TL.”

Haberin Devamı