Gündem Referandum sonrası AK Parti'de değişiklik

Referandum sonrası AK Parti'de değişiklik

Paylaş
Referandum sonrası AK Parti'de değişiklik

Referandumun ardından gözler AK Parti ve hükümette yapılması planlanan değişikliklere çevrildi. Kulislere göre mayıs ayı sonunda AK Parti'nin olağanüstü kongreye gitmesiyle birlikte Ankara'daki üç önemli adım ‘kabine, genel başkan ve Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) değişikliği' olacak.


Referandum sonrası, AK Parti’de ve hükümette yapılacak değişiklikle ilgili kulisler hız kazandı. Kabinede beklenen değişiklikte sürpriz isimlerin yer alacağı konuşuluyor. Değişiklik bununla kalmayacak. Olası bir olağanüstü kongrede sadece genel başkan değil, partinin MKYK’sı da yenilenecek. Bu nedenle, kabine değişikliğinin önce yapılacağı, kabine dışı kalan bazı isimlerin de MKYK ve parti yönetiminde yer alacağı belirtiliyor.


ÜÇ BÜYÜK KARAR


AK Parti kulislerinde bir süreden beri dile getirilen hazırlıklar, birden fazla başlıkta toplanıyor. Kulislerdeki iddialara göre, Mayıs ayı boyunca Ankara’daki en önemli üç operasyon, “kabine, genel başkan ve MKYK değişikliği” olacak. Bunların sıralaması da partide yapılacak plana göre işleyecek. Referandumun kesin sonuçlarının önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayınlanmasının hemen ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın üye olarak partiyle bağı kurulacak. Bu işlem, diğer hazırlıkların başlaması için işaret fişeği olacak.


15 GÜN İLAN SÜRESİ


Bu planı savunan parti kurmaylarına göre, bunun hemen ardından olağanüstü kongre için ilana çıkma süreci başlatılacak. Bu işlem partinin MKYK’sında imza toplanarak alınan kararla hayata geçirilecek. Bir hafta önce “olağan kongre yapacağız” diyen Başbakan Binali Yıldırım’ın dün “olağanüstü kongre yapılmaz demedim” sözleri, bu konudaki kafa karışıklığını da ortaya koydu. Olağanüstü kongre için 15 günlük ilan süresinin ardından tarih kesinleşecek.


HEM GENEL BAŞKAN, HEM MKYK


Kulislere göre, Ramazan ayından önce, Mayıs ayı sonunda yapılacak olağanüstü kongre ile Erdoğan genel başkan yapılacak. Bu olağanüstü kongre sadece genel başkan seçimini değil, aynı zamanda MKYK değişimi de içerecek. Partinin 50 kişilik üst yönetiminde köklü değişikliğe gidilecek. Bu yeni dönemde genel başkan yardımcıları ve partinin grup yönetiminin değişmesi anlamına da gelecek.


İBRAHİM KALIN KABİNEYE


Parti kurmaylarına göre, olağanüstü kongreyle ilgili süreç işlerken, kabine değişikliği yapılacak. Kabine değişikliğinin kongreyi beklememesinin en önemli nedeni, görevden alınacak bazı bakanların yeni MKYK’da ve parti yönetiminde değerlendirilmesi olacak. Bu operasyonda, birden fazla sürpriz bekleniyor. Kabineye dışardan bakan alınma olasılığı yüksek olacak. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın kabineye gireceği konuşuluyor. Kabineye dışardan MHP’li bakan alınmasına da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yapılacak görüşmede karar verilecek. Bahçeli’nin “hükümet ortağı değiliz” sözlerinden sonra bu fikirden uzaklaşıldığı iddia ediliyor.


ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER


AK Parti kulislerine göre, “genç kabine ve genç parti yönetimi” planı hayata geçirilecek. Partide uzun zamandan beri bakanlık ve parti yöneticiliği yapan bazı duayen isimlerin dışında, yeni ve sürpriz isimlerin hükümete gireceği iddia ediliyor. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin kabinede kalacağı, diğer isimlerde değişikliğe gidilebileceği iddia ediliyor.


SÜRPRİZ İSİMLER


Kabinede kalıp kalmayacağı en çok merak edilen isim ise ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek. Kabinede kalacak bakanlar arasında görev kaydırmalarının olabileceği, ikinci bir kadın bakanın kabinede yer almasının da sözkonusu olduğu belirtiliyor. Kabinede görev alacak yeni isimler arasında İbrahim Kalın, Mustafa Yeneroğlu, Ahmet Aydın, Abdulhamit Gül, Fatih Şahin, Bülent Turan, Kasım Gülpınar, Cevdet Yılmaz, Emin Önen’in olacağı öne sürülüyor.