Siyaset Referandum sürprizi
Paylaş
Referandum sürprizi

AK Parti, referandum süresini 120 günden 45 güne indirecek yasa teklifi verdi

VATANDAŞ UNUTKAN’MIŞ

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulması için öngörülen 120 günlük sürenin, 45 güne indirilmesi amacıyla kanun teklifi hazırladı. TBMM Başkanlığı’na sunulan teklif, Anayasa değişikliklerinin halk oylaması için öngörülmüş 120 günlük sürenin 45 güne, yabancı ülkelerdeki vatandaşların halk oylamasından 40 gün önce başlayan oy verme süresinin 15 güne indirilmesini öngörüyor. Bozdağ “120 günde vatandaş neyin referanduma götürüleceğini unutuyor” dedi.

ERKEN SEÇİM HABERCİSİ

Bir Anayasa değişikliğinin kabulü için TBMM’de 367 milletvekilinin oyu gerekiyor. Eğer oylar 330-367 arasında kalırsa düzenleme 120 gün içinde referanduma götürülüyor. AK Parti’nin şu an Meclis’te 337 milletvekili var. Bu teklif “Hükümet 2010’da Anayasa değişikliklerine gidecek” şeklinde yorumlandı. CHP ve MHP bu girişimi “Erken seçim hazırlığı olarak” yorumladı. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “Teklifin erken seçimle ilgisi yok” dedi.

İKİ SANDIK MI?

Hükümetin bu teklifi referandumu göze alarak Anayasa değişikliği yapmaya hazırlandığının işareti olarak algılandı. Yasa teklifi aynı zamanda muhalefete “Bize destek vermezsen referanduma gideriz” mesajı olarak da yorumlandı. Kulislerde “Başbakan Erdoğan 2010 yılı planını yaptı. Halkoyuyla birlikte vatandaşın karşısına seçim sandığı da gelebilir” değerlendirmesi yapılıyor.

ANAYASA PAKETİNDE NELER OLABİLİR?

Hükümet daha önce de Anayasa’yı değiştirmek istemiş ancak tepkiler üzerine vazgeçmişti. O pakette şu düzenlemeler yer almıştı:

Parti kapatma

* Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, partilerin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianameler TBMM’de oylanacak. 367 milletvekilinin onay vermediği iddianameler düşecek.

* Partinin kapatılması yerine ihtar verilerek uyarılması formülü yaşama geçirilebilecek.

* Kapatma yerine, davaya konu eylemleri gerçekleştiren parti üyelerinin cezalandırılması gündeme gelebilecek.

Mahkemenin yapısı

* Anayasa Mahkemesi’nin yapısı değişecek. Üye sayısı 11’den 21’e yükseltilecek. Bu durumda 12 üye TBMM tarafından seçilecek.

* Anayasa Mahkemesi’ne AİHM’ye olduğu gibi vatandaşlar bireysel başvuruda bulunabilecek.

HSYK da değişecek

* Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yeniden şekillendirilecek.

* İki veya üç daireden oluşacak HSYK’nın üye sayısı 21’e yükselecek. 7 üyeli yapıda 5 üyeyle çoğunluğu oluşturan Yargıtay ve Danıştay kökenli üyeler azınlıkta kalacak. HSYK’nın doğal üyeleri sayılan Adalet Bakanı ve Müsteşarı üye olarak kalmaya devam edecek.

YAŞ kararları

* Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları yargı denetimine açılacak.

* Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin 7 yıl olduğu konusunda kesin hüküm oluşturulacak.

2

Haberin Devamı