Siyaset Referandumda süre kavgası
Paylaş
Referandumda süre kavgası

Referandum süresini 120 günden 60 güne indiren kanun teklifi iktidar ve muhalefeti yine karşı karşıya getirdi

60 GÜN KAVGASI

Anayasa değişikliğinin halk oylamasına sunulması için öngörülen süreyi 120 günden 60 güne indiren kanun teklifi dün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Yurt dışında yaşayan vatandaşların halk oylamasında oy kullanacakları süre ise 40 günden 20 güne çekilecek. Ancak bu değişiklik iktidar ile muhalefeti yine karşı karşıya getirdi.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, “Anayasa değişikliklerinin halk oylamasına sunulma süresinin 60 güne indirilmesi halinde 1 yıl süreyle referandum yapılamaz” iddiasında bulundu. CHP’li Okay şunları söyledi:

CHP’NİN İDDİASI

Halk oylamaları Seçim Kanunu kapsamında. Anayasa’nın 67. maddesinin son fıkrası uyarınca da seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamaz.

Bu teklifteki süre 120 günden 60 güne indirilmesi halinde, 1 yıl süreyle Türkiye’de referandum yapılamaz. Yasa teklifi Cumhurbaşkanı tarafından onaylanırsa Türkiye’de 1 yıl süreyle anayasa değişiklikleri referanduma götürülemez.

AK PARTİ: UYGULANACAK

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise CHP’li Okay’ın bu görüşüne karşı çıktı. Bekir Bozdağ, “Halk oylaması, seçim kanunlarıyla ilgili değil. 60 günlük süre, bir yıl geçmeden ilk halk oylamasına uygulanır. Seçme, seçilme, halk oylaması ayrı ayrı şeydir” dedi.

AK Partili Bozdağ, “Birileri halk oylamasını seçim kanunu kapsamına sokmak istiyor. 60 günlük süre, ilk halk oylamasında uygulanacaktır. Adı üstünde halk oylaması kanunudur. Bu konuda tek yetkili Yüksek Seçim Kurulu’dur” diye konuştu

2

Haberin Devamı