Gündem Reina teröristi Masharipov'u sesi ele verdi

Reina teröristi Masharipov'u sesi ele verdi

Paylaş
Reina teröristi Masharipov'u sesi ele verdi

39 kişiyi öldüren Reina saldırganının bir telefon görüşmesindeki arka planda tespit edilen 4 saniyelik ses kaydının analiziyle yakalandığı ortaya çıktı. Sesin duyulduğu ortamı takibe alan polis, Masharipov’u kıskıvrak yakaladı

Yılbaşı gecesini kana bulayan Özbek uyruklu saldırgan Abdulkadır Masharipov, olaydan sonra kayıplara karışmıştı. Polis gelen binlerce ihbarı değerlendirirken Masharipov 16 gün sonra Esenyurt’ta saklandığı ‘güvenli ev’de yakalandı. Saldırganın nasıl yakalandığı detayları da ortaya çıktı.

BAKIRKÖY'DEKİ SİLAHLI ÇATIŞMA



Vatan Gazetesi'nden Mehmet Ali Demir'in haberine göre; Masharipov’un izini kameralardan süren polis, saldırganın en son taksi ile Zeytinburnu’na gittiğini, burada bir restorana giderek para aldığını, Doğu Türkistan Derneği’nden bazı kişilerle temas kurduğunu belirlemişti. Polis, saldırganın temas kurduğunu düşündüğü tüm kişileri teknik ve fiziki takibe aldı. 2 Ocak’ta Bakırköy’de gerçekleşen bir olay ise süreci hızlandırdı. Bakırköy’de bir trafik uygulaması sırasında Toyota marka çalıntı bir araçtan polise ateş açıldı.

KAÇAN 2 KİŞİ TAKİP ALTINA ALINDI



Araçta bulunan biri Çinli 2 şüpheli olay yerinden hızla kaçtı. Zanlılar daha sonra otomobili Okmeydanı’nda terk etti. Polis yaptığı araştırmalarda aracı terk eden kişilerden Çinli’nin, saldırgan Masharipov’la bağlantısı olan Doğu Türkistan Derneği’nden bir şüpheliyle daha ilişkisi olduğu ortaya çıktı. Bu şüphelinin de, daha sonradan Reina saldırganını Rakka’ya kaçırmak için görevlendirildiği ortaya çıkan Konya’daki kuryeyle telefon görüşmesi yaptığı tespit edildi. Telefon görüşmesinde para sözünün geçmesi üzerine polis kuryenin telefonlarını da dinlemeye aldı.

KONYALI KURYE IRAKLIYI ARAYINCA...



Ve 13 Ocak’ta Konyalı kurye saldırganın saklandığı evde gözaltına alınan Iraklıyı aradı. Saldırganın telefonla görüşmeyeceğini tahmin eden polis aynı zamanda ortamdaki seslerin de kaydını yapıyordu. İşte bu görüşmede arka plandan kadın sesleriyle birlikte bir erkek sesi duyuldu. Sadece 4 saniye konuşan bu ses polisi alarma geçirdi. Bu kayıt, daha önce saldırganın Doğu Türkistan Derneği’nde bir kavga sırasında kaydedilen ve polisin eline geçen sesiyle karşılaştırıldı.

SESLER EŞLEŞTİ DÜĞMEYE BASILDI



Analiz sonucunda sesler eşleşti. Polis hemen geriye dönük inceleme yaparak aramanın yerini tespit etti. Telefon sinyalleri polisi, Esenyurt’taki eve ulaştırdı. Adresi ablukaya alan polis, evde herhangi bir hareketlenmenin olmaması üzerine risk alarak operasyonu başlattı. Alınan baz sinyalleri ile apartmanın 5’inci katına çıkan terör timleri kapıyı kırarak içeri girdi. Operasyon sonucunda da saldırgan ve yanındaki 4 kişi gözaltına alındı.

EVİ IRAKLI KİRALAMIŞ



Saldırganın yakalandığı daire, 15 Ağustos 2016’da aynı evde yakalanan Iraklı Ali Jameel Mohammed tarafından kiralandığı ortaya çıktı. Dairenin sahibi Nurullah Zaki Haser evini kiralanması için Esenyurt’taki bir inşaat firmasına verdiği firmanın da evi 1500 TL depozito, 750 TL peşinat ve aylık 750 TL karşılığında 6 aylığına Ali Jameel Mohammed’e kiraladığı tespit edildi.

NEZARETTE TEK BAŞINA TUTULUYOR



Masharipov’un Özbekistan’da bir üniversitede Fizik eğitimi aldığı tespit edildi. Cani Masharipov’un TEM nezarethanelerinin birinde yalnız başına tutulduğu öğrenildi.

"KAFİR OLDUKLARI İÇİN SALDIRDIM"



Reina katliamcısı Abdulkadir Masharipov ile Vatan Caddesi’ndeki Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde istihbarat uzmanları tarafından risk analizi yapılarak ifade öncesi ön görüşme yapılıyor. Cevapların doğruluğu tek tek araştırılıyor. Uzman ekip Türkçe sorular yöneltti. Bunlara ‘Türkçeyi az biliyorum’ diyerek cevap vermeyince İngilizce soruldu, bunlara da cevap vermeyince aynı sorular Rusça soruldu. Akıcı şekilde cevaplar vermeye dün gece saatlerinde başladı. Risk analizi uzmanlarının ilk sorusu; ‘Niye Reiana’ya saldırdın?’ oldu. Masharipov, ‘Onlar kafir, olduğu için oraya saldırdım’ iddia edildi. ‘Niçin kapıdaki polisi öldürdün?’ sorusuna Masharipov, ‘İlk önce polis bana ateş etti. Onu öldürmeden içeriye giremezdim’ dediği ifade edildi.

"CANLI BOMBA OLACAKTIM"



2016 Ocak ayında İran’dan Türkiye’ye kaçak geldiğini söylediği iddia edilen Masharipov, “Konya’da 1 yıl kaldım. Rakka ile irtibat halindeydim. Yılbaşı gecesi Taksim’de canlı bomba eylemi yapmam için talimat verildi. İstanbul’a geldim. Taksim’de çektiğim keşif görüntüsü bunun içindi. Görüntüyü Rakka’ya IŞİD’in İstanbul emiri Hoca Aka ve yardımcısı uygun buldu” dedi.

"EL BOMBASI SANIYORDUM"



Yılbaşı günü yoğun önlem olması ve bombayı getirecek kişiyle buluşamadığı için durumu Rakka’ya anlatan Maşaripov, “Hoca Aka, ses getirici bir hedef bulmamı söyledi. Daha önceden adını duyduğum Reina’nın önünden saat 22.00 sıralarında geçtim. Fazla güvenlik olmadığını gördüm. Burayı onaylatmak için Rakka’ya bildirdim. Kabul edilince, kaldığım evdeki silahı ve el bombası olarak bildiğim Flashbang’leri alarak Reina’ya ölmeye gelerek eylemi gerçekleştirdim. Patlayan bombaların ışık çıkardığını görünce kaçtım” dediği öğrenildi.