Ekonomi Reklamda minik altyazılara yasak

Reklamda minik altyazılara yasak

Paylaş
Reklamda minik altyazılara yasak

Reklamlarda tüketiciye ana vaadin önemli unsurlarının altyazı ve dipnotta saklanması yasaklanıyor

Yeni tebliğe göre örneğin 'kredi kartınızla yapacağınız on alışverişten biri hediye' vaadine yer verirken, hediyenin en fazla 49 lira olacağı bilgisi dipnota yazılamayacak

ÖNEMLİ BİLGİ DİPNOTA GİZLENMEYECEK

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, karınca duası boyutlarındaki altyazı ve dipnotlarla tüketiciyi yanıltan ticari reklamları yasaklamaya hazırlanıyor. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, tüketici için önemli bilgilerin artık dipnotta değil, ana reklamda verilebileceğini söyledi.

Sanayi Bakanlığı hazırladığı "Ticari Reklam ve İlanlarda Altyazı ve Dipnotların Kullanılmasına" ilişkin tebliği Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.

Haberin Devamı

Son zamanlarda yayınlanan bazı reklamlarda tüketicilerin yanıltıldığı, altyazı ve dipnotların okunamayacak şekilde küçük puntolarla yazıldığı yönünde şikayetlerin artması üzerine hazırlanan tebliğe göre, tüketicilerin karar vermesi açısından çok önemli olan bilgiler açık ve anlaşılır bir şekilde reklamın ana mesajında belirtilecek. Ana vaadin esaslı unsuruna hiçbir suretle alt yazıda veya dipnotta yer verilmeyecek.

Örneğin bir bankanın reklamlarında "kredi kartınızla yapacağınız on alışverişten biri hediye" vaadine yer verirken, "Hediye edilecek tutarın her halükarda en fazla 49 lira olacağı" şeklinde dipnot yazılamayacak. Bu bilginin ana reklamda yer alması zorunlu olacak.

EN AZ 8 PUNTO

Televizyon ve gazetelerde yer alan ticari reklamlarda altyazı ve dipnotlar asgari düzeyde tutulacak. Yazı karakteri 8 puntodan daha küçük olamayacak.
Reklam ve ilanlardaki ana vaadin istisnası niteliğindeki bilgiler, ana vaadin sağladığı avantajları tamamıyla ya da büyük ölçüde ortadan kaldıracak nitelikte olamayacak. Örneğin bir reklamda, yapılan tüm alışverişlerde belli bir miktar hediye paranın verileceği vaat ediliyorsa, reklamın alt yazısında, hediye para verilebilmesi için belli bir miktarda alışveriş yapılması koşuluna bağlanamayacak.

Haberin Devamı

TÜKETİCİ GÖRECEK

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, hazırlanan tebliğ ile ticari reklam ve ilanlarda tüketiciyi yanıltmaya ve aldatmaya yönelik uygulamalara son vermeyi amaçladıklarını söyledi. Reklamlarda tüketicinin doğrudan ekonomik çıkarını ve satın alma kararlarını olumsuz bir şekilde etkileyecek nitelikteki bilgilerin de artık açık ve anlaşılır şekilde reklamın içinde yer alacağını kaydeden Ergün, şöyle konuştu:

"Tüketicinin karar alması için önemli olan bilgiler artık altyazıda ve dipnotta değil ana reklam içerisinde yer almak zorunda olacak. Okumakta veya görmekte bile zorluk çektiğimiz çok küçük boyutlu yazılar artık tüketicinin göreceği bir şekilde reklama taşınacak. Bu şekilde küçük ama önemli detaylar artık reklamda büyük puntolarla gösterilmek zorunda olacak."

HABERTÜRK

Haberin Devamı