Gündem Rekor artış bekleniyor

Rekor artış bekleniyor

Paylaş
Rekor artış bekleniyor

Edirne'nin Karaağaç Mahallesi'ne ulaşımı sağlayan tarihi Tunca ve Meriç köprülerinin yanı sıra alternatif olarak kullanılan Süvari köprüsü, nehirlerde yaşanan büyük artış nedeniyle İl Kriz Merkezi kararıyla trafiğe katıldı

Edirne’nin Karaağaç Mahallesi’ne ulaşımı sağlayan tarihi Tunca ve Meriç köprülerinin yanı sıra alternatif olarak kullanılan Süvari köprüsü, nehirlerde yaşanan büyük artış nedeniyle İl Kriz Merkezi kararıyla trafiğe katıldı. Sınır komşuları Yunanistan ve Bulgaristan’daki aşırı yağışların ardından özellikle Meriç Nehri’nin debisinde 5 saatte yaklaşık 600 metreküp/saniye artış gözlenirken, nehir debilerinin yaklaşık 2 bin seviyesine çıkması bekleniyor.

Bulgaristan'da şiddetli yağışların ardından barajlardan su taşması üzerine gündüz saatlerinde 500 seviyesinde olan Meriç nehrinin debisi, DSİ verilerine göre 5 saatte yaklaşık 600 metreküp/saniye artış gösterdi. Nehir debilerinin ‘alarm’ seviyesine ulaşmasının ardından toplanan Edirne Valiliği Kriz Merkezi, Karaağaç Mahallesi’ne ulaşımı sağlayan Tunca ve Meriç köprülerinin yanı sıra alternatif olarak kullanılan Süvari köprüsünü trafiğe kapatma kararı aldı. Gece saat 24.00’de Edirne Emniyet Müdürlüğü Trafik ekiplerince tarihi köprüler trafiğe kapanırken, geçişlerin sadece askeri araçlarla sağlanacağı belirtildi.

REKOR ARTIŞ BEKLENİYOR

Tunca ve Meriç Nehri’ndeki debilerin ise kısa sürede 2 katının üzerine çıkması endişeye yol açtı. Tunca Nehri’ndeki debi, 131 metreküp/saniye seviyesindeyken DSİ verilerine göre 340’a yükseldi. Meriç nehrinde ise 500 metreküp/saniye olan nehir debisi 1137’ye ulaştı. Olası taşkınla ilgili olarak DSİ ve Edirne Belediyesi ekipleri tedbir aldı. DSİ 11’nci Bölge Müdürü Adil Sabancı, son ölçümlerde Meriç'in debisinin 1700 - 1800 metreküp seviyelerine ulaşacağı yönünde olduğunu ifade ederek, “Bulgaristan'daki aşırı yağışlar nedeniyle Meriç Nehri'ne yoğun su Arda Nehri'nden geldi. DSİ ekiplerimiz taşkın bölgesindeki seddelerin sıklıkla gözlemliyor. Herhangi bir sedde hasarı durumunda müdahale için teyakkuzdayızö dedi.

SINIR KAPISI DA KAPANDI


Tarihi köprülerin trafiğe kapatılması Yunanistan’a açılan ve Karaağaç Mahallesi’ndeki Pazarkule Sınır Kapısı’nın da kapanmasına neden oldu. Yunanistan’a çıkış yapmak isteyenler ise İpsala Sınır Kapısı’na yönlendirildi.

Nehirlerdeki son durumu incelemek için Meriç köprüsüne gelen Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, Aralık ayında ciddi bir taşkın tehlikesi atlatıldığını hatırlattı. Bir aylık bir aradan sonra yeniden bir tehlike ile karşı karşıya kalındığını kaydeden Gürkan, “Bu sefer daha ciddi bir durum var gibi. İlk aldığımız bilgilere göre saniyede 2000 metreküp su gelmesi bekleniyor. İnşallah gerçekleşmez ama eldeki tüm veriler bunu gösteriyor. Zaten gerek Meriç ve Tunca nehirleri çok hızlı bir şekilde yükseliyor. Tüm kurumlar olarak tedbir aldık ama yayılmasını ya da ekili alanlara zarar vermesini engelleyemeyizö dedi.

Aylardır taşkınlardan Edirne’nin kurtulması gerektiğini söylediklerini belirten Recep Gürkan, taşkınların artık kent gündeminden çıkması gerektiğini söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı:

"LÜTFEN EDİRNE'Yİ ARTIK BU SEL TEHDİDİNDEN KURTARIN"

“Meriç nehrinin Yunanistan ile oluşturan 185 kilometrelik bölümün Yunanistan’da. Yeni hükümette kuruldu. Çok ivedi bir şekilde protokol imzalanarak nehrin temizlenmesi gerekiyor. Bu çok büyük bir proje. Türkiye’de yer altı ve üstündeki sular DSİ’nin yetkisinde. İş devlete düşen bir iş. Büyük bir rakam gerektiriyor. Allah aşkın Edirne’nin üzerinden bu taşkın, baskın tehdidinden alın, kurtarın. Türkiye Cumhuriyet devleti, büyük bir devlettir. Nereye ne yatırımlar yapılıyor, ne paralar harcanıyor. Artık Türkiye’yi yönetenlerin Edirne’yi de görmesi gerekiyor. Her yıl birden fazla kez Edirne’de taşkın rezaleti ve felaketiyle gündeme gelmek istemiyoruz. Bundan sıkıldık, ekili alanlarımız ciddi anlamda zarar görüyor. Buradan Başbakana da sesleniyorum lütfen Edirne’yi artık bu sel tehdidinden kurtarın."

ESNAFTA DERTLİ

Sel tehdidi ile karşı karşıya olan ve 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi, taşkın alarmı nedeniyle tedirgin oldu. Polis ekipleri caddelerde dolaşarak tarihi köprülerin trafiğe kapatılacağını duyururken, esnaflardan dükkanlarını kapatmalarını istedi. Esnaflar taşkın nedeniyle çok sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek kalıcı bir çözüm istediklerini söylediler.

KANUNİ VE FATİH KÖPRÜLERİ DE KAPANMIŞTI

Bulgaristan’daki aşırı yağışlar nedeniyle Tunca Nehri’nde yaşanan artış, Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi mevkiinden geçen bölümde yatağından çıkmasına neden olmuştu. Sabah saatlerinde Edirne Emniyet Müdürlüğü ekiplerince köprü gözlerine dolan sular nedeniyle Kanuni ve Fatih köprüleri de trafiğe kapatılmıştı. Aralık ayında meydana gelen taşkında Meriç Nehri’nin debisi 1700 civarına çıkmış ve 10 gün sürmüştü.

Engin ÖZMEN- Ali Can ZERAY/EDİRNE, (DHA)