Eğitim - Kariyer Rekor boş kontenjan için gözler ek yerleştirmede

Rekor boş kontenjan için gözler ek yerleştirmede

Paylaş
Rekor boş kontenjan için gözler ek yerleştirmede

Üniversitelerde kayıt işlemleri başladı. LYS sonuçlarına göre bu yıl rekor seviyedeki boş kontenjan tartışma yaratırken, gözler ek yerleştirmeye çevrildi

Geçen hafta açıklanan ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri dün başladı. Adaylar kayıtlarını 18 Ağustos’a kadar yaptırabilecek. Geçen cuma günü başlayan elektronik kayıtlar için ise yarın son gün. Üniversite boş kontenjanlar listesi kayıt sürecinin bitmesiyle birlikte güncellenecek. Ardından, kayıt yaptırmayan ve yerleştirme için yeteri kadar başvuru alınmayan bölümlerde kalan boş kontenjanlar doğrultusunda ek yerleştirme tercihleri alınacak.

Boş kontenjan şaşırttı

Bu yıl üniversitelerde geçen yıla oranla yaklaşık dört kat fazla yani 214 bin 430 kontenjanın boş kalması tartışma yarattı. Kayıtlardan sonra sayının 300 bine çıkabileceği belirtildi. Eğitim çevreleri rekor boş kontenjanın, meslek liselerine sınavsız geçiş hakkının kaldırılmasıyla bu adayların doğru tercihte bulunamaması, açıköğretime LYS’yle öğrenci alınması, vakıflarda artan üniversite ve kontenjan sayısına rağmen öğrenci talebinin düşmesinden kaynaklandığını savundu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ise yaptığı açıklamada, boş kontenjan sayılarının öğrencilerin daha bilinçli ve seçici tercihler yaptığını gösterdiğini belirtti.

Hâlâ şans var

Uzmanlar, aldığı puanla herhangi bir bölüme yerleşemeyen üniversite adaylarının önümüzdeki günlerde açıklanacak ek yerleştirme tercihi ile hayallerine kavuşabileceklerine işaret ediyor.

Doğru tercih önemli

Ek yerleştirmenin hem ilk yerleştirmede hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylar için hem de özel yetenek sınavı ile alan bir programa yerleşen veya yerleşemeyen adaylar için fırsat yaratacağına vurgu yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Sebahattin Kutlu, “Bu dönemde yerleşme şansı doğru bir tercih listesi ile hayli yüksek. Adaylar hem bölüm tercihlerini gözden geçirmeli hem de üniversiteler hakkında bilgi almalılar” dedi.

Haberin Devamı