Gündem Rektörden buz gibi itiraf!

Rektörden buz gibi itiraf!

Paylaş
Rektörden buz gibi itiraf!

Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, soğuk olduğu gerekçesiyle geçen yıllarda Erzurum'a yabancı öğrenci kontenjanı verilmediği söyledi! Bu açıklama, kentteki Türk öğrencilerin durumunu merak ettirdi

Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum’a soğuk olduğu için geçen yıllarda yabancı öğrenci kontenjanı verilmediği belirterek, "Ben de ’o zaman bize yabancı kontenjan vermeyin. Alın batıya götürün. Eğer, Erzurum ordaysa, iklim değiştiremeyecekseniz, eğer ben de devlet üniversitesiysem bu kontenjanı adaletli dağıtmak zorundasınız’ dedim. Bu konuşmadan sonra 41 kontenjan vermişler" dedi.

2 BİN 523 AKADEMİK PERSONEL


Atatürk Üniversitesinin sorunlarının ve faaliyetlerinin anlatıldığı Konuk Evinde yapılan basın toplantısına Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, rektör yardımcıları, dekanlar katıldı. Rektör Prof. Dr. Koçak, üniversitede örgün ve uzaktan eğitim alan 93 bin 440 öğrenciye 2 bin 523 akademik personelin öğrenim verdiğini belirtti.

Atatürk Üniversitesi'nde 20 fakülte, 2 yüksekokul, 12 meslek yüksekokulu, 7 enstitü, 22 araştırma merkezi ve konservatuarın olduğunu anımsatan Prof.Dr. Koçak, 1984 idari personelin çalıştığını ifade etti.

'EFENDİM ORASI SOĞUK, GÖNDEREMEYİZ'


Prof.Dr. Hikmet Koçak, bu sene devlet bursu olarak 4 bin civarında yabancı öğrencinin geldiğini daha önceki yıllarda Atatürk Üniversitesine bu öğrencilerden hiç kontenjan verilmediğini belirtti.

Yükseköğretim Kurulu ve Başkanlığın ilgili birimlerine kontenjan verilmesi konusunda yazı yazdığını anlatan Prof. Dr. Hikmet Koçak, "Biz öğrencileri fiziki mekan ve öğretim elamanına göre dağıtmalarını istedik. Sorunları dile getirdik. Daha önce ’Efendim sizin orası soğuk. Biz bu öğrencileri sizin oraya gönderemeyiz’ demişlerdi. Ben de ’O zaman bize yabancı kontenjan vermeyin. Alın batıya götürün. Eğer, Erzurum ordaysa, iklim değiştiremeyecekseniz, eğer ben de devlet üniversitesiysem bu kontenjanı adaletli dağıtmak zorundasınız’ dedim. Bu konuşmadan sonra 41 kontenjan vermişler. Ne zaman ki üniversiteler öğrenci bulmakta zorlanmaya başlar, burslar kesilir, (özel üniversitelerin çoğu burs veriyor), öğrenciler de gerçekten Fizik ve Kimyayı öğrenmek isterse üniversitemiz daha çok tercih edilir" diye konuştu.

Öğrencilerin üniversite tercihlerinde ikiye ayrıldığını anlatan Prof. Dr. Hikmet Koçak, bunların sadece üniversite mezunu olmak isteyen öğrencilerle, tercih ettiği bölümü en iyi şekilde okuyarak meslek sahibi olmak isteyen öğrenciler olduğunu söyledi. Dünya genelinde mesleğini yapmak isteyen öğrencilerin nerede olursa olsun üniversiteye gittiğine dikkati çeken Prof. Dr. Koçak, genelde Amerika ve Avrupa’daki üniversitelerin tercih edildiğini anımsattı. Amerika’daki seçkin üniversitelerin hem burs verdiğini hem de öğrenciye bütün imkanları açtığına işaret eden Prof. Dr. Koçak, bu üniversitelerin dünyadaki idealist öğrencileri seçerek çalışma ve verimi artırdığını bildirdi. Türkiye’de sadece diploma almak için okumak isteyen öğrencilerin ailelerinin de tercihlerde etkili olduğunu belirten

Rektör Koçak, şunları söyledi: "Aileler çocuklarının en yakın üniversiteyi tercih etmelerini istiyor. Şu anda İstanbul’da 50, Ankara ve İzmir’de çok sayıda üniversite var. Aileler çocuklarını Erzurum’a gönderip aylık 500 lira masrafını karşılamaktansa İstanbul’da okutup 2 bin lira vermeyi tercih ediyor. Tek amaçları da çocuklarının diplomasının olmasını sağlamak. Şu anda bizim üniversitemizin Fizik Bölümünde 35 öğretim üyesi var. Ama 3 tane Yrd. Doçenti olan batıdaki bir üniversite daha çok tercih ediliyor. Sebebi iklim şartları, ulaşım, batıda oluşu."

’ÜNİVERSİTE DAHA GÜVENLİ OLACAK’

Prof.Dr. Hikmet Koçak, üniversite kampusunun daha güvenli bir hale getirilmesi için hazırlanan projelerin yapımının başladığını belirterek şunları söyledi:
"Üniversite kampusumuzun sınırlarının genişlemesi, hastanelerin birleşmesi ve geleceğe yönelik batı kampusu planlamaları da dikkate alındığında kampus içinde yeni düzenlemeler, yeni yollar ve bazı trafik akışı değişikliklerinin yapılması zorunluydu. Bu uygulamaları yaparken üniversite hastanesi ile diş hekimliğine gelecek taşıt ve yayaların herhangi bir problem ya da engelle karşılaşmamasına dikkat ettik. Kartlı geçiş sisteminin sağlıklı çalışması ve kampusa kontrollü girişin sağlanması, Çat ve Ilıca yolu arasındaki geçiş hattının serbest hale getirilmesi, en kısa yolun oluşturulması gerekiyor. Oluşacak yeni trafik ağında yol genişliklerinin yapılmasının ardından serbest ulaşımın olduğu yollarla bağlantısı olan fakültelere girişlerin kontrolünün sağlanmasını da önemsiyoruz. Otobüs ve minibüs ulaşım güzergahlarının, kampus trafiğini rahatlatacak şekilde yeniden düzenlenmesinin ardından hastane civarındaki kavşakların trafik hacmi çeşitli yönlere dağıtılmalıdır. Bu proje son halini aldı ve yapım çalışmaları başladı. Akıllı kart ve elektronik güvenlik projesi de uygulamaya kondu. Akıllı kimlik kartları kullanılarak öğrencilerin ve personelin fakülteye ve diğer birimlere hangi saatte, ne zaman girdiği ortaya çıkacak. Her isteyen fakültelere giremeyecek. Ayrıca plaka ve yüz tanıma, gündüz ve gece görüş kameraları ile kampus 24 saat izleniyor."

Nursima ÖZONUR- Kerim BURUCU/ERZURUM, (DHA)