Sağlık Rektum kanseri tedavisinde robotik cerrahi dönemi

Rektum kanseri tedavisinde robotik cerrahi dönemi

Paylaş
Rektum kanseri tedavisinde robotik cerrahi dönemi

Rektum yani makata yakın kalın bağırsakta meydana gelen kanserde erken teşhisin çok önemli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Bahadır Ege, hastalığın tedavisinde robotik cerrahi uygulamalarının iyileşmede çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtti

alın bağırsağın makata yakın olan ilk 12 cm olan bölümüne 'rektum' adı veriliyor ve bu bölümden kaynaklanan kötü huylu tümörlere 'rektum kanseri' deniyor. Ölüme yol açana kanserler arasında ikinci sırada yer alan rektum kanserinin tedavisinde robotik cerrahi uygulamasının avantajlarını Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Ege, anlattı:

“Kolorektal (kalın bağırsak) kanser için geleneksel açık cerrahiylekarşılaştırıldığında Vinci sistemi çok daha küçük bir kesi gerektirir. Birçok kolorektal kanser hastası için bağırsak fonksiyonlarının açık cerrahiye göre daha hızlı normalleşmesini, daha az kanamasını, daha az ağrıyı ve hastanede yatış süresinin kısalmasını sağladığı söylenebilir. Ameliyat için sadece birkaç küçük kesi gerektir ve cerrah için 3 boyutlu görüntü, hassasiyet ve kontrol sunar. Hastalar genellikle daha çabuk iyileşebilir, gerektiğinde ek tedavilere geçebilir ve günlük hayata daha çabuk dönebilir.


ROBOTİK CERRAHİNİN AVANTAJLARI NELER?


Robotik sistemin ergonomik tasarımıyla cerrah, konsolun sunduğu imkanlarla oturur konumda, gözleri ve elleriyle aynı hızda çalışan enstrümanlarla ve ameliyat alanının büyütülmüş, yüksek çözünürlüklü 3D görüntüleri üzerinde işlem yapar. Büyük cerrahi hassasiyet, artan hareket alanı, geliştirilmiş el becerisi, çıplak gözle görülemeyen alanlar da dahil olmak üzere gelişmiş görüntüleme, ulaşılması zor alanlara erişim kolaylığı, kanserden etkilenmeyen sağlıklı dokuları koruma kolaylığı gibi avantajları içerir. Rektum kanseri tedavisi cerrahi yöntemlerle özellikle robotik cerrahi yöntemiyle başarılı bir şekilde yapılabiliyor.


Doç. Dr. Bahadır Ege


ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ


Doç. Dr. Bahadır Ege "Kanser tedavilerinde erken teşhis her zaman çok önemli. Rektum kanserinin erken teşhisinde yılda bir kez dışkıda kan testi ve bunun sonucuna göre kolonoskopik inceleme yapılması yeterlidir. 40 yaşından sonra yılda bir kez dışkıda gizli kan testi ve özellikle riskli bireylere kolonoskopik inceleme yapılması rektum kanserine yakalanma riskini düşürebilir. Erkeklerde ve kadınlarda yaklaşık aynı sıklıkta görülen rektum kanserinin ileri safhalarında bağırsakta tıkanma ve kanama görülebilir. Ayrıca şiddetli karın ağrıları, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, kabızlık ya da ishal gibi sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir. Bu tarz belirtileri olan kişilerin muayene için doktora başvurmaları gereklidir" dedi.

Haberin Devamı