Sağlık Rektum kanserinde ameliyat tarihe karışabilir

Rektum kanserinde ameliyat tarihe karışabilir

Paylaş
Rektum kanserinde ameliyat tarihe karışabilir

Rektum kanserinde yeni uygulanmaya başlanan ameliyatsız tedavi yöntemiyle uzun vadede ameliyat ihtiyacı ortadan kaldırılabilir. En sık görülen kanserlerde 3. sırada olan rektum kanserine karşı ameliyatsız tedavi yöntemi, hastalığın son evresinde olan hastalarda da uygulanabiliyor

Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Oktar Asoğlu, dünyada şu ana kadar 2 bin 500 hastaya uygulanan ameliyatsız rektum kanseri tedavisiyle ilgili şunları söyledi:

"Eskiden ışın ve ilaç tedavisinden sonra bütün hastaları ameliyat ediyorduk ve kalıcı torba, cinsel ve tuvalete çıkmada fonksiyon bozuklukları oluyordu. Bunun yanı sıra rektumu çıkardığınız zaman normal dışkılamasını yapabilmesi için sık tuvalete çıkma, zaman zaman kaçırma gibi sıkıntılar oluyordu. Bu yeni yöntemle doğru hastalar seçildiği zaman cerrrahinin getirdiği sıkıntılardan kurtulabiliyorlar. Şimdi ise hiç ameliyatsız ya da küçük bir ameliyatla yapılabiliyor. Tabii çok sıkı bir takip gerektiriyor sonrasında. Kolorektal cerrah, radyolog, nükleer tıp uzmanı, medikal onkolog ve radyasyon onkoloğunun birlikte çalışması gerekiyor. Biz 3 yıl içerisinde bize başvuran 157 hastanın ilaç, ışın, ilaç tedavisi yaptıktan sonra cerrahi yaparak hastalarımıza ameliyatsız tedavi seçeneği sunmaya başladık. Yaklaşık 30 hastamız var ve bunların yüzde 52'si ameliyatsız tedavi protokolü içinde tedavi oluyorlar."


YÜZDE 80'İNDE KANSER TEKRARLAMIYOR


ABD'nin önemli kanser merkezlerinden Memorial Sloan Kettering Cancer Center'dan Dr. Philip Paty ise rektum kanserinde ameliyatsız tedavi yöntemiyle alakalı olarak şunları söyledi: "Tümör radyoterapiyle ve kemoterapiyle kontrol altına alındıktan sonra hemen ameliyata almayıp beklemenin güvenli olduğunu gördük. Hastaları takip ettik ve yüzde 80'inde rektal kanser hiçbir şekilde geri gelmedi. Ancak kanserin tekrarladığı hastalarda da cerrahiyi yine çok güvenli yapabiliyoruz. Kanserin tekrar etmediği yüzde 80'lik hasta grubunda hiçbir cerrahi operasyon uygulamadan hastaları sağlığına kavuşturabiliyoruz. Cerrahiden tamamen kaçınabileceğimiz hastalarımız için bu tedavinin çok büyük avantajı var. Birincisi; hastalarımız bu tedavinin maliyetinden kurtuluyor. Ayrıca cerrahinin beraberinde getirdiği dezavantajlardan, kalıcı veya geçici kolostomiden kaçınmış oluyoruz. Ayrıca hastaların bağırsak, mesane ve cinsel fonksiyonları mükemmel biçimde devam etmiş oluyor."


Buket Erkılıç


'HAYATIM FİLM GİBİ GÖZÜMÜN ÖNÜNDEN GEÇTİ'


Geçen yıl rektum kanseri tedavisi gören Buket Erkılıç (42) da hastalığını ilk öğrendiğinde çok üzüldüğünü ancak tedaviyle hiçbir sıkıntısının kalmadığınız belirtip tedavi sürecini şöyle anlattı: "7 ay önce kabızlık ve kanama şikayetiyle devlet hastanesine gittim. Kolonoskopiyle rektum kanseri olduğumu öğrendim. Büyük bir şok yaşadım. Başka bir hastanede ışın tedavisi görmeye başladım ve kemoterapi gördüm. Sonrasında ameliyat olmam gerektiği söylendi. Kalıcı torba olabileceğini söyledi ve çekindiğimiz için internette araştırırken bu tedaviye rastladık. 3,5 ay kemoterapi ve ilaç tedavisi gördüm. En son kontrolümde tahlillerim temiz çıktı. Ameliyatsız atlattım. İlk duyduğumda büyük bir şok yaşamıştım. Hayatım film gibi gözümün önünden geçti."


Fatih Er


'ERKEN TANI, MORAL VE DOKTOR ÇOK ÖNEMLİ'


Rektum kanseri tedavisi gören akademisyen Fatih Er de (47) ameliyatsız tedaviyle sağlığına kavuştu. Fatih Er yaşadıklarını şöyle anlattı: "Ekim ayı başında Prof. Dr. Oktar Asoğlu'yla tedaviye başladık ve hayatımızda herhangi bir değişiklik olmadı. Bu tür vakalarda en önemli 3 şey; erken tanı, moral ve doktor. Hiçbir zaman moralimi bozmadım. Ne kadar sağlıklı beslensem de kendime dikkat etsem de genetik yatkınlık olduğunu biliyorduk fakat biraz erken diye düşündük. Erken teşhis bu tedavinin başlangıcı."

















Haberin Devamı