Tamer Heper Ret talebi için süre geçmiş
HABERİ PAYLAŞ

Ret talebi için süre geçmiş

Haberin Devamı

Ret talebi için süre geçmiş

Eşim Temmuz 2016’da vefat etti. Bankalardan kredi kullanmış ve borçlanmış. Bunu yeni öğreniyoruz.Ancak bunları karşılama imkanına sahip değiliz. Bu durumda mirası reddedebilir miyiz? Şayet reddetme imkanımız var ise ondan kalan dul maaşım kesilir mi? ● Ü.A.

Miras bırakanın bıraktığı mirası reddetmek mümkün. Bunun için ölümü takip eden üç ay içinde miras reddolunabilir. Bunun için sulh hukuk mahkemesine başvurmak gerekir. Ret için uzun uzun dava görülmez, bu bir tescildir, usuli bir hata yapılmadı ise bir celsede biter. Ancak dikkat ederseniz üç ay içinde reddolunabilir dedim. Siz vefatın Temmuz’da olduğunu söylediğinize göre bu üç aylık süre geçmiş. Dolayısı ile siz ret talep süresini geçirdiniz. Ancak yine kanunlarımızda bir hüküm var.

Önemli sebeplerin varlığı halinde sulh hakimi yasal ve atanmış mirasçılara tanınmış olan ret süresini uzatabilir veya yeni bir süre tanıyabilir. Önemli sebep; örneğin hastanede yatıyor olma veya yurt dışında bulunup ret hakkını süresinde kullanamamak gibidir. Ancak bu sınırlı bir haldir. Bunun dışında bir hüküm daha var. Diyor ki “Ölüm tarihinde miras bırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise miras reddedilmiş sayılır.” Ancak ilave bilgi olarak verdiğim bu iki hususun sizin olayınızda var olduğunu iddia edemem. Ret hakkınız bulunsaydı, kocanızdan bağlanan maaşı etkilemeyecekti almaya devam edecektiniz

Sıradaki haber yükleniyor...
holder